Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam İşte TAV'ın Sabiha planı, Sabiha Gökçen, TAV, Atatürk Havalimanı, Limak, Sabiha'dan Asya'ya uçacak. - İş-Yaşam Haberleri

        Üçüncü havalimanının açılmasıyla kapanacak olan Atatürk Havalimanı’nın işletme süresinin 2021’deki resmi sona erme tarihi öncesinde elini çabuk tutan TAV önceki gün sürpriz bir adım atarak Sabiha Gökçen ile İstanbul’da kalmayı başardı.

        TAV Havalimanları’nın dün yaptığı açıklamaya göre, hisse devrinin sonuçlanmasıyla, TAV ve işletmenin yüzde 60 hissesine sahip Malaysia Airports Holdings ile Sabiha Gökçen’de ortak olacak. Belli ki Limak da üçüncü havalimanı ortaklığı ve aldığı diğer ihalelere odaklanmak için hisselerini TAV’a bırakmış oldu. Yani bu satış adeta her iki taraf için de ‘puzzle’ın önemli bir parçasını yerine koymak gibi oldu.

        Limak’ın İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndaki yüzde 40 hissesini 285 milyon Euro’ya satın alan TAV Havalimanları’nın yeni hedefi ise Malezyalı partneri ile Güney Asya’ya uçmak.

        YENİ HİSSE ALIMI OLMAYACAK

        TAV İcra Kurulu Başkanı Sani Şener ile bu satın alma sonrasında kısa bir görüşme yaptık. İlk konu tabii ki yönetim hakkı oldu. Limak’ın satacağı yüzde 40 hissenin yönetim hakkı yüzde 50. Yani TAV ile Sabiha Gökçen’de Malaysia Airports ortak yönetim hakkına sahip olacaklar. İşte bu nedenle TAV’ın hisse oranını daha artırma niyeti yok. Şener bu durumu şöyle açıkladı: “Yüzde 40 ile daha fazla hisse arasında olsa olsa temettü farkı olur. O da zamanla iş büyüdükçe kapanır. Biz daha çok yeni bir global oyuncu ile ortaklık kurmaktan heyecan duyuyoruz. Güney Asya’da Malezyalılarla ortak işlere girebiliriz. Çok ortaklılık kültürünü çok iyi bilen bir grup olarak bizim odaklanacağımız ana unsur yeni havalimanları yeni işler olacak.”

        100 MİLYONU YAKALADIK

        Bu satın alma Şener’in her toplantıda sıkça yinelediği 2020 hedefinin de 2014 itibarıyla gerçekleştirilmesi anlamına geliyor. Şener, “2020 için TAV’a yolcu sayısı hedefi olarak 100 milyonu koymuştuk. 95 milyona geldik. Sabiha Gökçen ile 100 milyonu yakalamış olacağız” diyor.

        İKİNCİ PİST GELİYOR

        2001’de hizmete açılan Sabiha Gökçen Havalimanı’nın işletmesi 2007’de yapılan ihaleyle 20 yıllığına Limak-GMR-Malaysia Airports konsorsiyumuna devredildi. GMR, bu yıl hisselerini Malaysia Airports’a satıp konsorsiyumdan çıktı. Sabiha Gökçen Havalimanı yılın ilk 8 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32 artışla 15.5 milyon yolcuya hizmet verdi.

        Havalimanına ikinci bir pist ve uçaklar için yeni park yerleri eklenerek kapasitesinin artırılması planlanıyor. Ayrıca, Kadıköy-Pendik metro hattının havalimanına bağlanması için çalışmalar devam ediyor.

        HİSSELER ZİRVE YAPTI

        TAV hisseleri satın alma haberin ardından dün yüzde 5.35 yükselerek günü 18.70 liradan kapatı.

        ‘3. HAVALIMANI’NA KONSANTRE OLMAK ISTIYORUZ’

        Satış işlemi sonrasında Limak Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Üçüncü havalimanı ve aktif olduğumuz ana sektörlere konsantre olmak için ISG’deki yüzde 40 hissemizin satışı için anlaştık” diyerek önceliklerini ortaya koydu.

        ‘İŞ DÜNYASINDA BÖYLE ŞEYLER OLUR’

        3. havalimanı ihalesi sonrasında Limak’ın patronu Nihat Özdemir ile TAV’da hâlâ yüzde 8 de olsa ortaklığı bulunan Akfen Grubu Başkanı Hamdi Akın arasındaki tartışmanın görüşmelere negatif etkisi olup olmadığı sorusuna Şener, “Hayır, iş dünyasında olur böyle şeyler olur” yanıtı veriyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ