Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, İstanbul Finans Zirvesi'nde açıklamalarda bulundu - İş-Yaşam Haberleri

        Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, İstanbul Finans Zirvesi'nde açıklamalarda bulundu. İşte Başçı'nın konuşmasından satır başları...

        "Gelişmekte olan ülkelerin önemli bir farkı yabancı para ihraç etme şansı değiller. Aynı ülkelerde yabancı parayla yazılmış borç kontratları var. O yüzden gelişmekte olan ülkelerin kendi kendilerini sigorta etmeleri yüzünden döviz rezervi biriktirmeleri anlaşılabilir bir durum. Gelişmekte olan 5 banka da son 87 ayda bu döviz rezevleriyle akıllıca hamleler yaptılar."

        "Şu anda rahat bir noktadayız. ABD Merkez Bankası, sözle yönlendirmeye başlayınca piyasa rahatladı. Fed üyeleri şu sıralarda faizlerin ortalama yüzde 3.75 olarak görüyorlar. Bütün üyeler hem fikir değil. Bu çok faydalı. Oynaklığı azaltıyor. Bu azalınca bizim faizlerimizdeki oynaklık da azalıyor. Geleneksel araçların kullanılması bizim hayatımızı kolaylaştırıyor"

        "Ancak cari açık veren bir ülke olarak Türkiye hep mercek altında olacak. Yurt içi veya yurt dışı belirsizlikler olacak. Dolayısıyla her zaman finansman konusunda soru işaretleri olacak. Bu konudaki soruları da Merkez Bankası olarak biz gidereceğiz."

        "Portföy tarafında sürekli çıkış bundan sonra olmayacak gibi. Döviz satım ihaleleri yapıyorduk. İhracatçılarımızda aldığımız dövizlerle nette rezerv biriktiriyoruz şu anda. Fed faizleri artırdığında şirketlerimiz dövizlerini çevirebilir mi? Biz evet diyoruz. 'Rezerv Opsiyon Mekanizması' var. Şu anki rezervlerimizin 40 milyar doları ROM’dan kaynaklanıyor. Nakit sıkıntısı olduğunda ilk olarak bunlar kullanılacak. Yetmezse orada herkesin unuttuğu döviz repo piyasamız var. Bu da bir son borç verme mercidir. 10.8 milyar dolarda burada var. Bu bizden gelip borçlanacak miktardır bu. Faizi ise yüzde 10 aylık. Kötü zamanlarda ise bu faiz iner. İyi zamanlarda yüksek olmasınuın nedeni kullanımını caydırmaktır. Fed faiz artırdığında bu faiz yüzde 9’a kadar çekilebilir. Bu Türk bankalarına kormayın arkanızdayız mesajı veririz."

        "Bu konuda aceleye gerek yok. Aralık ayında belki bu kararı alabiliriz. Bu 11 milyar liralık limiti yukarı yönlü de ayarlayabiliriz."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ