Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Spor Ekonomisi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısında konuşuyor. - İş-Yaşam Haberleri

        HABERTURK.COM / EKONOMİ SERVİSİ

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısında konuştu.

        İşte Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

        -2001 krizi büyük bir sıkışmanın sonucunda ortaya çıkmıştı. Türkiye'de uzun süren koalisyon dönemleri ekonomik krizlere yol açtı. 2001'den önce Türkiye bir kısırdöngü içerisindeydi.

        -Yatırım ortamını iyileştirmek amacıyla ciddi adımlar attık. Sanayide ilerlemeyi devlet olarak biz yapmayacağız, devlet olarak bize düşen yol açmaktır. Görev özel sektörün.

        -4., 5. ve 6'nca bölgelerde yapılacak yatırımlar sıçrama getirir. Bu yıl yüzde 3 büyüme tahimn ediliyor. Biz göreve gelirken herkes kazanacak dedik. Büyüme sadece belli kesimlere değil, 77 milyona refah sağlasın istiyoruz.

        -İstanbul sermayesi kazanırken Anadolu'nun kaybettiği Türkiye artık yok.

        -Artık borç alan değil borç veren ülke konumuna gidiyoruz.Bir bankamızın yönetim kurulu başkanı çıkıyor bir ifade kullanıyor: Neymiş, elde edilen başarılara gölge düşmüş. Türkiye'nin itibarı zedelenmiş, hukuk sistemi sorgulanmaya başlamış. Bu bankayı inceleme yaptırdım. Mevduatları 8 kat aktifleri 6 kat büyümüş. Kusura bakmayın, yan gelip yatan bir cumhurbaşkanı yok. Nerede yanlış var bunu incelettirmek zorundayız. Bu ülke hepimizin. Kastedilen nedir?

        -Türkiye gibi bir ülkeye, Avrupada böyle bir ülke yok, sen kalkıp böyle bir not veriyorsun. Burda art niyet var. Derecelendirme kuruluşlarının verdiği notlar siyasi nitelikte. Bu kuruluşların hangi kriterlerle oy verdiğini anlamak güç. S&P daha önce böyle birşey yaptı, şimdi aynısını bu iki kuruluş yapıyor.

        -İş dünyasından gereken tepkiyi görmemiz lazım. İş dünyasının da artık yeni bir vizyon ortaya koyması gerekiyor.

        -Elbette iş dünyası ekonomi ile ilgilendiği kadar siyasi ve sosyal meselelerle de ilgilenecek. Bu yapıcı eleştirileri her zaman dinler ve dikkate alırız.

        -Dün ana muhalefet lideri bir bankanın batırılması için çalışıyor diyor. Dün bir açıklama duyuyorum çok enteresan ve örnek, o da manidar. İşte 2000'li yıllarda malum 26 bankanın battığını söylüyor beyfendi, şimdi diyor bir bankanın batırılması için çalışılıyor. Bir bankanın batırılması için çalışılmıyor. O banka şu anda batmış zaten. Fakat bu, taşıma suyla ayakta durmaya çalışıyor. O, 26 batık bankanın olduğu dönemden biz farklı bir finans dünyasını devraldık. Şu anda bankalarımızın geldiği nokta çok açık net ortada. Şimdi bu batan böyle bir finans kuruluşunu, biz de o dönemde olan yanlışları tekrarlayarak aynen devam mı ettirelim?''

        -Merkez bankamızın döviz rezervi neydi şimdi ne. Herşey bir hayalle başlar.

        -Hedefimiz 2023 büyüme hedeflerine ulaşmak. 2005 yılından bu yana enflasyon tek hanede devam ediyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ