Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Şirketler alibaba.com, New York Borsası’na da hızlı bir başlangıç yaptı. - İş-Yaşam Haberleri

        HABERTURK.COM /UFUK KORCAN / ÖZEL HABER

        ABD tarihinin en büyük halka arzına birine imza atan Çinli e-ticaret şirketi alibaba.com, New York Borsası’na da hızlı bir başlangıç yaptı.

        Wall Street’te açılış gongu Alibaba’nın yetkilileri çalarken “BABA” koduyla işlem görmeye başlayan hisseler ilk işlemlerde tam anlamıyla uçtu. Halka arz fiyatı yoğun talep nedeniyle 68 dolar ile belirlenen fiyat aralığının en üstünde olurken hisseler ilk işlemlerde yüzde 46.6 artarak 99.70 dolara çıktı. Böylece arzda 167.6 milyar dolar olarak belirlenen Alibaba’nın piyasa değeri bir anda 245.2 milyar dolara ulaştı. Bu rakamla Alibaba, piyasa değeri açısından dünyanın en büyük ilk 10 şirketi arasına girmeyi başardı.

        İlk işlemlerin ardından şirketin piyasa değeri halka arz fiyatına göre tam 77.6 milyar dolar yükselmiş oldu. Böylece Alibaba'nın piyasa değeri, Facebook, Oracle, IBM, JP Morgan, P&G, Coca-Cola, AT&T, Pfizer gibi devleri solladı.

        Wall Street'in en büyük halka arzı ünvanı 17.9 milyar dolar ile 2008'de Visa elde etmişti.

        Gün boyunca dalgalı bir seyir izleyen hisse, daha sonra kısa bir süreliğine 90 doların altına geriledi. Hisse gün sonunda yüzde 38 değerlenerek, 90 doların üzerinde kapandı. Hissenin işlemlere açıldığı ilk 15 dakikada 127 milyon hisse el değiştirdi.

        TEK BAŞINA BİST’E BEDEL!

        Alibaba’nın piyasa değeri neredeyse Borsa İstanbul’daki 400’ün üzerinde şirketin toplam piyasa değerine denk. Borsa İstanbul’daki şirketlerin toplam piyasa değeri 252 milyar dolar civarında bulunurken Borsa İstanbul’da piyasa değeri en yüksek şirket 15.5 milyar dolar ile Garanti Bankası. Yani Alibaba'nın piyasa değeri Borsa İstanbul'daki en değerli şirketten 16 kat daha değerli durumda.

        Alibaba hisseleri 100 dolarına dayanan yükseliş sonrasında gelen kar satışlarıyla 90 dolara doğru hareketlendi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ