Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Şirketler 57 yıllık şirket hakkında şok iddia! - İş-Yaşam Haberleri

        HABERTURK.COM / EKONOMİ SERVİSİ / ÖZEL HABER

        Bünyesinde Ülker’i de barından Yıldız Holding’in şirketlerin Gözde Girişim, 2012 yılında Galatasaray'ın eski başkanlarından Faruk Süren’den satın aldığı Makine Takım ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

        Gözde Girişim’den Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada, Makine Takım’ın devir alınmadan önceki mali tablolarda tutarsızlık, kayıt edilmemiş yükümlülükler ile ana sermayedar tarafından bazı şirket üst düzey yöneticilerine verilmiş hayatın doğal akışına ve basiretli tüccar davranışına uymayan mükafat ve taahhütler tespit edildiği belirtildi.

        KONU YARGIYA TAŞINDI

        Açıklamada, “Bu ve benzer işlemler için geçmiş yönetim kurullarına, denetçilere ve bazı üst düzey yöneticilere yönelik adli ve hukuki işlemler başlatılmış veya başlatılacaktır” denildi.

        Makina Takım'ın alımından bu yana yapılan yeniden yapılandırma çalışmalarının etkisi ile çok uzun zamandan sonra ilk kez bu yıl içerisinde aylık bazda istikrarlı bir şekilde faaliyet karı elde etmeye başladığı ifade edilen açıklamada şöyle devam edildi: “Buna rağmen mevcut bilanço yapısı kendi faaliyetlerini sürdürmek için finansman teminine imkan verememekte, bu nedenle tüm faaliyetler ana hissedar tarafından finanse edilmektedir. Şirket'in mevcut operasyonel yapısı ve makina parkı, yüksek işçilik maliyetleri ve satış kanalı yapısı ile büyümesinin kısıtlı olacağı, elde edilen faaliyet karının da borçların çevrilmesi için yeterli olmayacağı görülmektedir. Makina Takım'ın kendine yeten bir duruma erişmesi için daha ağır bir yeniden yapılandırma sürecine girmesi, tesislerini düşük maliyetli şekilde konumlandırması, makina parkına yatırım yapması ve stratejik ürün gruplarında uzmanlaşması gerekmektedir. Bu uzun ve zorlu süreç, müteaddit sermaye artışlarını da gerektirebilecektir.”

        YATIRIMCIYA ÇAĞRI YAPILACAK

        Gözde Girişim’in açıklamasında bu sürecin bazı yatırımcıları zorlayabileceği ve bu nedenle borsada diğer ortaklara çağrı yapılacağı belirtildi.

        Açıklamada, “Bazı yatırımcılarımızı zorlayabilecek bu sürece Makina Takım'la devam etmek istemeyecek yatırımcılarımıza imkan tanımak gayesiyle, yüzde 59.96'lık payla hakim hissedarı olduğumuz Makina Takım'ın paylarının Borsa kotundan çıkması amacıyla başvurabilmesinin ön koşulu olarak Makina Takım'daki oy haklarımızın yüzde 95'in üzerine çıkması amacıyla gönüllü pay alım teklifi yapılmasına, yapılacak gönüllü pay alım teklifinin Makina Takım'ın tarafımızca sahip olunan payların dışında kalan paylarının tamamı için gerçekleştirilmesine oy birliğiyle karar verildi. Ayrıca, bu gönüllü pay alım teklifi işlemi için gerekli olan finansmanın öz kaynaklarımız yoluyla temin edilmesine, 1 lira nominal değerli pay için pay alım teklif fiyatımızın Makina Takım'ın iş bu yönetim kurulu karar tarihi itibariyle son 180 işlem gününün borsa günlük ağırlıklı ortalama fiyatlarının aritmetik ortalamasının üzerinde olarak 1,05 lira olarak belirlenmesi de oy birliğiyle kararlaştırıldı" denildi.

        1957 yılında Türkiye'nin ilk kesici takım üretici olarak kurulan Makina Takım, 238 kişiyi istihdam ediyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ