Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam İşte Turkcell CEO'su Süreyya Ciliv'in ilk maaşı - İş-Yaşam Haberleri

        HABERTURK.COM / EKONOMİ SERVİSİ

        Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Türk insanının çok büyük bir potansiyeli olduğunu belirterek, bilginin iyi kullanılması ve doğru vizyonun seçilmesi halinde muazzam başarılar yakalanabileceğini ifade etti.

        Dün akşam düzenlenen Fortune 500 Gala Gecesi’nde moderatörlüğünü Fortune Türkiye Yayın Danışmanı Ali Ağaoğlu’nun yaptığı ve İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince ile Google Müdürü Bülent Hiçsönmez’in katıldığı oturumda konuşan Ciliv, Türkiye'nin tartışmasız şekilde son 12 yılda muazzam bir büyüme kaydettiğini belirterek şöyle devam etti: “Bazı 10 yıllık dönemlerde hiç büyümediği dönemler de oldu. 3 bin dolardan 10 bin 500 dolarlara geldik. Bunu nasıl 30 binlere taşırız? Bir de bu ilk yolculuk, bunu aynı şekilde devam ettirirsek, büyük ihtimalle 30 bine gelemeyiz. Vites büyütmemiz lazım. Daha yüksek katma değer daha marka odaklı olmamız lazım. Burada iş dünyasının da bence kendisini yenilemesi lazım. Yazılımı kullanmada Türkiye açık farkla sonuncu… Türk iş adamı teknolojiyi işine entegre edemiyor. İşin sahibi, işini nasıl yenileyeceğini IT dünyasına söylemezse, IT dünyası o şirketi ileri götüremez. Bu sebeple iş dünyası olarak hepimizin burada sorumluluk alması lazım. Dünya markaları oluşturacağız. Bunun için yeni ürün, servislerle diğer ülkelere avantaj sağlayan malları satmamız lazım."

        Bu konuda teknoloji kullanılmazsa bir şans yakalanamayacağının altını çizen Ciliv, teknolojinin en büyük değişken olduğuna ve burada en büyük sorumluluğun, şirketlerin liderlerine düştüğüne işaret etti.

        Liderin, inanması, yol göstermesi ve bütün takımını o yönde sürüklemesi gerektiğini belirten Ciliv, ABD'nin enerjide yıllarca ticaret açığı verdiğini hatırlatarak, şu anda ilim, bilim ve fenle icaret fazlası verdiğini ifade etti. Türkiye'nin de en büyük harcamasının enerjide olduğunu aktaran Ciliv, Türkiye'nin bilgi toplumu olması gerektiğini, bunun da kendi işleri olduğunu dile getirdi.

        Gelecek dönemde, eğitim, sağlık ve finans konularında muazzam değişiklikler olacağı öngörüsünde bulunan Ciliv, geleceği şekillendirmenin insanların elinde olduğunu söyledi.

        İLK İŞ TEKLİFİNDE MAAŞA BAKMADI

        Süreyya Ciliv, kendisinin Harvard Business School’dan mezun olduktan sonra kendisine çok sayıda iş teklifi geldiğini belirterek, “11 tane iş teklifi arasında bankacılık da dahil farklı sektörler vardı. En yüksek maaş yıllık 110 bin dolardı. Ama ben sıralamada en altta yer alan yazılım şirketinin 29 bin dolarlık teklifini kabul ettim” diye konuştu.

        “HERKES GÖZÜNÜ AÇSIN”

        Süreyya Ciliv, Türkiye'de rekabet ortamında regülasyon sebebiyle çok büyük zorluklarla karşı karşıya kaldıklarını belirterek, bütün bunlara karşın Türkiye'nin 2012 ve 2013 yıllarında Avrupa'nın en hızlı büyüyen telefon grubu olduklarını dile getirdi. Bunun sebebinin 7 yıl önce yaptıkları yatırımlar olduğunu vurgulayan Ciliv, şunları kaydetti:

        "Bize o zamanlar neredeyse sıfır gelir getiren işler, 7 yıl sonra yüzde 40 gibi hızla büyüyen işler oldu. O yüzden iş dünyasının en önemli kısmı, geleceği iyi okuyup ona göre pozisyon almak. Yeni bir dünyadayız, herkes gözünü açsın. Mobil internetle artık her bireyin cebinde akıllı telefon değil, çok güçlü bir bilgisayar var.

        Emin olabilirsiniz ki 10 yıl sonra cüzdan taşımayacağız. Sağlık değişecek. Bence eğitim de ters yüz olacak. Bu dijital servisler hayatımızı değiştirecek. Gençlerimiz artık ABD'deki gençlerden dezavantajlı değil. Google'ın tüm araştırmalarında Türkiye ilk 5'te ilk 10'da çıkıyorsa, demek ki Türkler interneti çok kullanan insanlar haline geldi. Bizim hayalimiz buydu, hayaller gerçek olabiliyor. Doğru vizyon, doğru ekibiniz olursa, onları desteklerseniz, başarılı olursunuz. Hepinizi çok cesaretlendirmek istiyorum, geleceği en iyi şekillendirmek sizin elinizde."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ