Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Röportajlar "ApplePay kredi kartında daha güvenli" - İş-Yaşam Haberleri

        EREN SAKARYA / HABERTURK.COM

        Dünya ekonomisine artık web tabanlı şirketler yön veriyor. Mobil mesajlaşma uygulaması Whatsapp'ın Facebook tarafından 19 milyar dolara satın alınması "Sanayi ve finans şirketleri yerini internet şirketlerine bırakıyor" tartışmalarını başlatmıştı. Geçtiğimiz hafta ise Çinli internet perakende devi Alibaba.com'un dünyanın en büyük halka arzını gerçekleştirmesi tartışmaları alevlendirdi. Şimdi insanlar kendilerine "Fabrika kurup üretim yapmak mı yoksa yeni bir Alibaba yaratmak mı daha mantıklı" sorusunu soruyorlar.

        Biz de bu soruyu ve daha fazlasını İnternet üzerinde insanları robotlardan ayırmak için kullanılan CAPTCHA teknolojisinin mucidi aynı zamanda 2013 yılında Google tarafından en iyi aplikasyon seçilen bedava dil öğretme uygulaması Duolingo'nun yaratıcısı Luis Von Ahn'a sorduk. Boğaziçi Üniversitesi'nde "Gelecekte Kitlesel Eğitim" konulu bir konuşma yapan Luis Von Ahn, Haberturk.com'un sorularını yanıtladı ve internet dünyasına girmek isteyen gençlere tavsiyelerde bulundu.

        Biraz bize uygulamanız Duolingo'dan bahsedebilir misiniz? İnsanlar için dil eğitim uygulaması yapmak nereden aklınıza geldi?

        -İnsanların bedava dil öğrenebilmesini sağlamak için bu yola başvurdum. Dil öğrenmek isteyen birçok insanın buna harcayacak yeteri kadar parası yok. Bedava dil öğretme parolasıyla yola çıktık.

        Peki bedava dil öğretirken uygulamayı nasıl finanse ediyorsunuz?

        -Finans sorununu da bu şekilde çözdük. İnsanlar dil öğrenirken aynı zamanda internetteki kaynakları gönüllü olarak çevirerek bize katkı sağlıyorlar. Örneğin uygulamamızla İngilizce öğrenen bir kullanıcıya belli bir seviyeye geldiğinde ona çevirebileceği makaleler gönderiyoruz. Kullanıcı kabul ederse yazıyı istenilen dile çevirip bize geri gönderiyor. Biz de yazıyı kontrol edip müşterilerimiz olan kuruluşlara satıyoruz. Ama kullanıcılarımızı çeviri yapmaları için zorlamıyoruz. Tamamen kendi tercihlerine bırakıyoruz. Gönüllü olarak çeviri yaparlarsa Duolingo'yu finanse etmiş olurlar.

        Hangi şirketlere çeviri yapılıyor? Müşteriniz kimler?

        -Şu anda CNN İnternational ve haber sitesi Buzzfeed için çeviriler yapıyoruz.

        Kaç milyon kullanıcınız var? Ayrıca Diolingo eğitim sisteminde de kullanılıyor mu?

        -Uygulamayı indiren ve kullanan 40 milyon kişi var. Ayrıca Guatemala ve Kosta Rika'daki devlet okullarında ve ABD'deki özel okullarda uygulama kullanılıyor.

        Türkiye'deki girişimci gençlere ne tavsiye ediyorsunuz? Yatırım yapmak isteyen gençler internet tabanlı bir şirket mi kurmalı yoksa eski usül fabrika mı kurmalı?

        -Kesinlikle mobil uygulama sektörüne yatırım yapmalarını öneriyorum. Şu anda 1.8 milyar insan akıllı cihazlarına mobil uygulamalar indiriyor ve önümüzdeki 10 yıl içinde en az 2 milyar kullanıcının daha bu pazara gireceği tahmin ediliyor. Çok büyük bir büyüme söz konusu. Artık insanlar internete de mobilden giriyor bu yüzden mobil sektörüne yatırım yapmak daha karlı.

        Bildiğiniz üzere Alibaba.com ABD borsasına kote olarak dünya tarihinin en büyük halka arzını gerçekleştirdi. Alibaba.com gibi internet tabanlı şirketlerin başarısı devam edecek mi yoksa bu sadece bir balon mu?

        -Elbette başarı gelmeye devam edecek çünkü henüz internet günlük hayattaki birçok şeye adapte olabilmiş değil. Örneğin ilaç ve sağlık sektörü henüz internet ortamına girmedi. Bir süre sonra insanlar doktora gitmeden SKYPE üzerinden doktoru ile görüşebilecek. Doktoru internet üzerinden tehşis koyabilecek. Bu tarz internete adapte olmamış alanlar sanal dünyaya kaydıkça büyüme o kadar da artacak. İnternetin kullanım alanının büyük bir kısmını henüz insanlar keşfedemedi. Keşfettikçe yeni iş sahaları açılacak ve yeni şirketler kurulacak. İnternet için yolun daha çok başındayız bu yüzden internet şirketlerinin başarısı devam edecek.

        Apple, kendi ödeme sistemi ApplePay'i tanıttı. Siz "Near Field Communication" prensibiyle çalışan bu akıllı telefonlardaki yeni ödeme sistemlerini güvenli buluyor musunuz?

        -Kesinlikle kredi kartından daha güvenli. Çünkü kart bilgileriniz birinin eline geçtiği anda istenmeyen hadiseler yaşanabilir. Akıllı telefonlardaki bu ödeme sistemlerinde bilgilerinizin başkasının eline geçmesine imkan yok.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ