Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Şirketler Pizzacılar bu ülkeden kaçıyor! - İş-Yaşam Haberleri

        Pizza denince akla ilk gelen ülke olan İtalya, son yıllarda pizza zincirlerinin tercihi olmaktan çıktı. Yapılan bir araştırma tüm dünyada franchiseları bulunan dev pizza zincirlerinin İtalya dışında ülkelerde büyümeyi tercih ettiğine işaret etti.

        DEVLERİN İTALYA ŞUBESİ YOK

        Türkiye’de de tanınan pizza zinciri Little Ceasers’ın İtalya’da şubesi yok. Ancak şirket ülkeye fikir edinmeleri için çalışanlarını gönderiyor. Little Caesars International’ın Başkan Yardımcısı Jim Hartenstein, büyümeye devam ettikçe İtalya’yı da listeye eklemeyi umduklarını söyledi. Hartenstein, “Çekici bir pazar olduğu doğru ama galiba bizim büyüme stratejimiz biraz farklı. Biz gelişmiş ülkelerden çok gelişen ülkelerde genişlemeyi seçiyoruz” dedi. Türkiye’de de bilinen Sbarro zinciri de İtalya’da iş yapmıyor ama ileride yapmayı planlıyor. Şirketin Başpazarlama Müdürü Anne Pritz, “İtalya, Sbarro markasına büyük katkı yapabilir” dedi.

        ABD’NİN EN BÜYÜĞÜ DÜŞÜNMÜYOR

        Cnbc-e'nin haberine göre, ABD’nin en büyük pizza zinciri Pizza Hut ise İtalya’da iş yapmayı kesinlikle düşünmüyor. Markanın ana şirketi Yum Brand’den yapılan yazılı açıklamada, “İtalya bizim küresel marka geçmişime uymayan bir ülke” denildi. En bilinen pizza zincirlerinden Domino’s Pizza’da İtalya’da aktif değil. Şirketten yapılan açıklamada, “Faaliyet göstermediğimiz ülkelere yönelik açıklama yapmayız” denildi.

        TEK DEĞİLLER

        Al ve pişir mantığıyla çalışan Papa Murphy adlı zincir de ülkede iş yapmaktan kaçan pizzacılardan. Şirketin ABD, Kanada ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde 1435’den fazla şubesi var. İtalya’da pizza Pazarı geçen yıl ABD’yi geçse de son beş yılda trendin değiştiği görüldü. Euromonitor rakamlarına göre, 2008-2013 yılları arasında ABD’de pizza pazarı yüzde 3 büyümeyle 37,5 milyar dolara çıkarken, İtalya’da satışlar yüzde 10 düştü. Yine de kişi başına düşen pizza harcamalarında İtalyanlar ABD’lilere fark atıyor. İtalyanlar geçen yıl pizza restoranlarında kişi başına 457 dolar harcarken, ABD’de bu rakam 119 dolar oldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ