Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Trafik kazasında ölenler üzerinden ‘ölüm borsası’ kuruldu - İş-Yaşam Haberleri

        Rahim AK / HT GAZETE

        Trafik kazasında ölenlerin yakınlarının destekten yoksunluk tazminatı hakkı var. Ancak ortalama 90 bin lira olan bu tazminattan haberi olmayanların haklarını bazı şirketler yarı fiyatına vekâletle alıyor. Mezarlıkta, acilde ölümleri bildiren adamları var.

        Trafik kazasında ölenler üzerinden ‘ölüm borsası’ kuruldu. Kazada ölenlerin geri kalanlarına ödenen ‘destekten yoksunluk tazminatı’ndan haberdar olmayan vatandaşlara giden şirketler, kaza geçiren kişinin yakınlarına taziye çadırı kurup vekâletle ‘tazminatlarının’ yaklaşık yarısına konuyor. Kazazedenin yakınlarından vakâlet alan ‘hasar yönetimi’ adıyla faaliyet gösteren firmalar; sigorta şirketleri veya Güvence Hesabı’ndan ortalama 90 bin liralık tazminat alıyor. Hatta burada bir borsa kurulduğunu anlatan Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) Başkanı ve Groupama Sigorta Genel Müdürü Ramazan Ülger, “Vekâletle 50 bin liraya alınan dosyalar 60, 70 bine satılıyor. Sigorta şirketlerinden ortalama 90 bin lira tazminat alınıyor. Böylece kazazede, alması gereken 90 bin lirayı bu şirketler ile paylaşıyor. Oysa kendisi sigorta şirketine veya Güvence Fonu’na gitse zaten bu parayı alabiliyor” diyor.

        VAKAYI HABER VERENE 500 LİRA

        Bu şirketlerin avukatlar tarafından kurulmadığını, ancak avukat çalıştırdıklarını, kaydeden Ülger, şirketlerin hastane acil servislerinde çalışanlar ile anlaştıklarını buraya kaza sonucu gelenlerin haber verilmesi halinde vaka başına 500 lira ödediklerini ifade ederek, “Aynı zamanda mezarlıklardaki kayıtları incelettirip kaza sonucu ölenleri buluyorlar. Bunların da ücret tarifesi var. Mezarlıklara ödenen ücretler daha da yüksek. Bazı mezarlık memurları da bu şirketler için çalışıyor” ifadesini kullanıyor. Ülger, bu çarpık durumu yaratan nedenin ‘destekten yoksunluk tazminatı’ hesaplanırken yasal bir standart bulunmaması olduğunu ifade ederek, “Bu tutar hesaplanırken ölen kişinin yaşı, mesleği, geri kalanların durumları gözönüne alınıyor. Bu şirketlerin özellikle bilirkişiler üzerinde etkili olduklarını biliyoruz. Böylece şirketler vefat edenlerin ailesine ödediği 50 bin liradan kat kat fazla tazminat alıyor.

        TAZMİNAT TUTARI YILDA 1 MİLYAR LİRAYA KADAR ÇIKIYOR

        Trafik kazalarında ölen veya bedeni hasar alanlar için sigorta şirketleri ve Güvence Fonu’nun ödediği tazminat tutarının yıllık 1 milyar lira olduğunu belirten Türkiye Sigorta Birliği Genel Müdürü Ramazan Ülger, “Bu tutarın yarısının bu şirketlerin cebine haksız yere gittiğine inanıyoruz” dedi. 1 milyar liralık tutar ise sigorta şirketlerinin yıllık 1.4 milyar lira olan kârına yakın bir rakama işaret ediyor” ifadesini kullanıyor.

        ÜST LİMİT 268 BİN LİRAYA ÇIKIYOR

        Destekten yoksunluk tazminatında üst limit 268 bin liraya kadar çıkıyor. Sigortacılar şimdiye kadar alınan en düşük miktarın ise 30 bin lira civarında olduğuna işaret ederek ortalama tazminat tutarının ise 90 bin lira düzeyinde gerçekleştiğini belirtiyorlar.

        ZAMANAŞIMI SÜRESI 10 YIL

        Kazada ölenlerin yakınları 10 yıl içinde taahhütlü mektupla sigorta şirketlerine başvurmazsa zamanaşımı söz konusu.

        SIGORTA YOKSA DA ALINIYOR

        Tazminattan yararlanmak için sigorta şartı yok. Şimdiye kadar bu kapsamda 405 milyon liralık ödeme yapıldı.

        DESTEKTEN YOKSUNLUK HESABI NASIL YAPILIYOR?

        *Zarar görenlerin, ölenlerin yaşam süreleri

        *Eş ve çocukların yaşam süreleri ve eğitim süreleri

        *Bakıcı gideri

        *Askerlik süresi

        *Yetiştirme giderleri

        *Gelecek dönem kazançları, bilinen en son kazanç unsuru birim alınarak hesaplanıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ