Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        HTTP/1.0 404 Not Found Cache-Control: no-cache, private Date: Thu, 28 Mar 2024 09:22:13 GMT HABERTÜRK - Sayfa Bulunamadı
        404
        Sayfa Bulunamadı
        5 saniye içinde ana sayfaya yönlendirileceksiniz.
        Beklemek istemiyorsanız tıklayın...
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Lüks ve yoğun tüketim ithalatını caydıracak vergi geliyor - İş-Yaşam Haberleri

        AHMET KIVANÇ / HT GAZETE

        Önceki gün açıklanan 2017'ye kadarki planlamayı içeren Orta Vadeli Plan'da lüks ve ithalat yoğunluğu yüksek tüketim ürünlerinin tespit edilip ‘caydırıcı vergilendirme’ yapılması da yer aldı. 2014’ün ilk 8 ayında gerçekleştirilen 159.1 milyar dolarlık ithalatın 18.9 milyar doları tüketim ürünlerinden oluştu.

        Orta Vadeli Program’da (OVP) yurtiçi tasarrufları artırmak amacıyla, lüks ve ithalat yoğunluğu yüksek tüketim malları tespit edilerek bu ürünlerde caydırıcı vergilendirme yapılacak. 2015-2017 yıllarını kapsayan OVP’nin ‘Makro Ekonomik Politikalar’ başlıklı bölümünde büyümeye ilişkin tedbirler arasında lüks vergisine de yer verildi. OVP’de, yurtiçi tasarrufları artırmak amacıyla lüks veya ithalat yoğunluğu yüksek tüketim mallarının tespit edilerek ‘caydırıcı vergilendirme’ yapılacağı belirtildi. Tüketim ürünleri bu yılki ithalatın 18.9 milyar dolarını oluşturuyor. Uluslararası anlaşmalar uyarınca, aynı ürünün yerlisine düşük, yabancısına yüksek vergi konulamıyor. Ancak, Türkiye’de üretilmeyen ya da üretimi düşük lüks ürünlerin tüketimi yüksek vergiyle kısılacak.

        İŞLEM VERGİLERİ İNECEK

        Lüks tüketime caydırıcı vergi getirilmesi planlanırken bazı vergi kalemlerinde indirime gidilecek. Kamu Gelir Politikası bölümünde yer alan tedbirlere göre, ‘kamu mali dengelerinin imkân verdiği ölçüde’, ekonomik faaliyetler üzerinde yük oluşturan işlem vergilerinde indirime gidilecek. Üretim ve yatırıma dönük işlemler sırasında alınan Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV), Damga Vergisi ve bazı harçlarda indirim yapılacak.

        DOĞRUDAN VERGI TAHSILATI ÖNLEMLERLE ARTIRILACAK

        Program döneminde vergi sistemi, tasarrufları özendirme açısından gözden geçirilecek. Cari açığı düşürmek için tüketici kredilerini azaltmaya yönelik tedbirlerin bu yıl vergi gelirlerini olumsuz etkilemesinin de etkisiyle hükümet dolaylı vergiler yerine doğrudan vergilere yönelik çalışmalarını hızlandıracak. OVP’de, dolaylı-dolaysız vergi dağılımını daha dengeli kılmak, kaynakları üretken alanlara yönlendirmek ve tüketimin aşırı büyümesinin önüne geçilmesi sürecinde ortaya çıkacak gelir kaybını telafi etmek amacıyla doğrudan vergi tahsilatını artıracak önlemler alınacağı ifade edildi.

        BELEDİYEYE GELİR

        OVP’de, yerel yönetimlerin öz gelirlerinin sosyal ve ekonomik amaçlar gözetilerek artırılacağı belirtildi. Emlak vergisi sisteminin gözden geçirilmesine ve yerel vergilerin genel vergi sistemine uyumunun sağlanmasına öncelik verileceği kaydedildi.

        İTHALATA VERGİ 85’İNCİ MADDEDE

        Orta Vadeli Plan’ın Makro Ekonomik Politikalar bölümünde tüketim ürünleri ithalatının vergiyle frenlenmesi net ifade edildi.

        4 ALANDA İLAVE TEŞVİKLER YOLDA

        Programda, başta makine ve otomotiv olmak üzere, demir-çelik, tekstil, hazır giyim ve konfeksiyon, elektrik ve elektronik ile kimyevi maddelerin ihracat stratejisinin lokomotif sektörleri olmaya devam edeceği vurgulandı. Bununla birlikte yeni rafineri inşası, elektrikli otomobil ithalatı, ileri teknoloji içeren hava taşıtı motorları ve bunların parçalarının üretimi, ilaç ve tıbbi cihaz üretimi konularında Ar-Ge ve yatırım teşvik sisteminin güçlendirilerek yurtiçi üretim kapasitesinin artırılacağı kaydedildi.

        KIDEM TAZMİNATI PROGRAMDA

        Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, başbakanlığı döneminde ‘Uzlaşmadan getirmeyin’ dediği kıdem tazminatı, OVP’de bir cümle ile yer aldı. OVP’de “Sosyal taraflarla diyalog içerisinde tüm işçilerin faydalanacağı ve bireysel hesaba dayanan bir kıdem tazminatı sistemi geliştirilecek” denildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ