Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Sünniler şirket kurdu Musul kapısı açıld - İş-Yaşam Haberleri

        Seçkin ÜREY / HT GAZETE

        Haziranda Musul’u ele geçiren ve Türk mallarının Bağdat ile Basra’ya geçişine set çeken IŞİD, Musul kapısını Sünniler ile açmış. UND Başkanı Nuhoğlu, “Musullu Sünniler kendi şirketlerini kurdu. IŞİD onlara izin veriyor” dedi

        Haziranda Musul’u ele geçiren Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Türk ihraç ürünlerini Bağdat ve Basra’ya taşıyan ana rotayı kapatmasının ardından Kobani saldırıları sürerken Musul kapısı sessiz sedasız açılmış. Musul’un ele geçirilmesinden önce Türk mallarının Türk nakliyeciler tarafından Kuzey Irak’taki depolara taşınıp orada çoğunluğu Kürt olan Iraklı nakliyeciler tarafından ülkenin güneyine yolculuğuna devam ettiğini hatırlatan Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Çetin Nuhoğlu, IŞİD’in artık geçişlere izin verdiğini ifade etti. Nuhoğlu, “Şimdi ise Musullu Sünni Araplar kendi nakliye şirketlerini kurdular. Piyasadan eski kamyonları topluyorlar. IŞİD, onların Musul üzerinden geçmesine izin veriyor” diye konuştu. Malları güneye götüren Kürt nakliyecilerin sayısının çok azaldığını belirten Nuhoğlu, “Kerkük üzerinden gidişlerde de benzeri yöntem uygulanıyor. Yalnız oradan çok az sayıda olmakla birlikte Türk nakliyeci de geçebiliyor” ifadesini kullandı.

        BU YILI 150 BİN EKSİKLE KAPATIRIZ

        “IŞİD kendini bir devlet olarak gördüğü için geçiş ücreti alıyor mu?” yönündeki sorumuzu Nuhoğlu, “Benim bu konuda bir bilgim yok” şeklinde yanıtladı. Nuhoğlu, “IŞİD öncesinde Irak’a yılda ortalama 700 bin taşıma yapıyorduk. Son gelişmeler ışığında bu yılı 150 bin eksikle 550 binle kapatacağımızı öngörüyoruz” dedi.

        IŞİD sonrası Irak’ın güneyine İran üzerinden ulaşma planı geliştirilmişti. Haziran sonunda yapılan test seferinin ardından bu ülkeyle gerekli anlaşmalar imzalanmış ve eylül ayında da Irak’a yönelik seferler başlamıştı. Nuhoğlu, İran’ın bunu fırsat bilip geçiş ücretlerini ciddi biçimde artırdığını belirtti. Dün itibarıyla Türkiye’nin de İran’ın fiyat politikasını bire bir İran kamyonlarına uygulamaya başladığını açıklayan Nuhoğlu, “Gümrük kapısında sırayı umursamıyorlar. Türk kamyonlarını bekletiyorlar. Biz de kısasa kısas yaptık” dedi.

        MALIYET 5.500 DOLARA ÇIKTI

        UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, “Taşımacıların maliyeti ortalama 2.500 dolar iken, IŞİD sonrası, İran üzerinden 5.500 dolara çıktı. İran üzerinden Irak’a gitmek mümkün olmadı” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ