Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Spor Ekonomisi Futbolun 4 büyüğünün yıllık geliri ile gideri arasında 230 milyon lira fark bulunuyor - İş-Yaşam Haberleri

        Rahim AK / HT GAZETE

        Hem yurtiçinde hem de Avrupa’da varlık gösteremeyen Türk futbolunun ana unsuru olan 4 büyük kulübün bilançosu futbolun artık sürdürülemez bir yapıya kavuştuğunu ortaya koydu. Eğer bir mucize olmazsa futbolun kurtuluşu oldukça zor. Çünkü bilançolara göre futbol kulüpleri şimdiye kadar birikmiş 2.3 milyar liralık borçlarını piyangodan para çıkıp ödeseler bile yapıları gereği yıllık 230 milyon liralık zararı üstlenmek zorundalar. Üstelik bu tutar her yıl katlanarak büyüyor. 2013-2014 sezonunda 4 büyük takımın gelir-gider farkı 223 milyon lirayı buldu. Haziran 2014-Ağustos 2014 dönemini kapsayan 3 ayda da kulüplerin gelir gider farkı 57 milyon lira oldu. Bu tutar, 2014-2015 sezonunda kulüplerin hiç borç veya borçtan kaynaklı faiz ödemeleri olmasa bile 230 milyon lira açık verecek olmaları demek.

        3 AYDA 47 MİLYON FAİZ ÖDENDİ

        Geçen yıl olduğu gibi son üç ayda da futbol kulüpleri 173 milyon liralık hasılata karşı 222 milyon lira harcama yaptı ve yönetim giderleriyle birlikte 57 milyon lira açık verdi. Gidişat aynı 2013’te olduğu gibi bu sezon da futbolun en az 230 milyon lira açık vereceğine işaret ediyor. Tabii bir de kulüplerin yıllardır taşıdıkları zararların finansmanı var. Kulüplerimiz geçen yıllarda ettikleri zararları kredi alarak kapattıkları için birikmiş 2.3 milyar liralık borca ulaştılar. Bu borç karşılığı son üç ayda 48 milyon lira faiz ödediler. Bu yıllık faiz ödemesinin 200 milyona ulaşacağı anlamına geliyor. Türk futbolu radikal bir dönüşüme gitmezse yıllık 230 milyonu gelir-gider farkından, 200 milyonu da faizden yaklaşık 430 milyonu yeşil sahalara gömmek zorunda kalacak. Mevcut 2.3 milyar liralık borcu da katlanarak büyüyecek.

        FUTBOLCU DEĞERLERİ BORCU KARŞILAMIYOR

        Yüksek borç yüküne karşı borcu karşılayacak varlıklara bakıldığında ise yine hoş bir tablo ile karşılaşmıyoruz. 4 büyük kulübün mali tabloları 1.5 milyar lira ile kulüplerin toplam varlıklarının borçlarını karşılamadığını gösteriyor. Üstelik kulüplerin elindeki en büyük varlık olan futbolcuların değeri 1.3 milyarla borcun yarısını biraz geçiyor. Borsa İstanbul’da yatırımcılar futbol kulüplerine cömert davranıp piyasa değerlerine 2 milyar liraya taşısa da mali kriterlerin en tehlikelisi olan eksi (negatif) özkaynak sorunu tabloda göze en çok çarpan rakam olarak karşımıza çıkıyor.

        REKLAMSIZ FORMANIN KARI SADECE 4 MİLYON

        Fenerbahçe üç ayda forma satışından 28.9 milyon hasılat sağladı. Bu tutar üç ayda 24 milyon lira olan tribün, naklen yayın ve diğer futbol gelirlerini geçiyor. Ancak Fenerium’un gelirleri fazla olmasına rağmen 15 milyon liralık forma üretim maliyeti ve yaklaşık 10 milyon liralık pazarlama ve dağıtım giderleri olduğu için kulübe net katkısı ancak 4 milyon TL oldu. Galatasaray Store bu dönemde 6.7 milyon lira zarar etti. BJK Kartal Yuvası’nda ise 6.5 milyon lira net gelir görünmesine karşın bu satış için pazarlama ve satış giderleri belirtilmediği için forma satışının BJK’ya net katkısı hesaplanamıyor. Trabzon’da rakam belli değil.

        ÜNAL AYSAL’I KAÇIRTAN TABLO

        Kulüpler içinde geliri iyi olmasına rağmen hem faiz gideri hem gelir gider farkı en yüksek Galatasaray. Cimbom’un yıllık gelir-gider farkı 100 milyon. 60 milyon lira da faiz gideri olan kulüpte Ünal Aysal’ın başkanlığı bırakmasında temel neden olarak bu yapı gösteriliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ