Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam İşte öğrencilerin hayalindeki maaş! - İş-Yaşam Haberleri

        HABERTURK.COM / EKONOMİ SERVİSİ

        Türkiye’de sigortalı çalışanların yüzde 41’i asgari ücretle çalışıyor. Başka bir ifadeyle 10.2 milyon kişi aylık net 891 TL ile geçiniyor.

        Universum tarafından 33 ülkede üniversite öğrencileri arasında yapılan bir araştırma, Türkiye’de maaş beklentilerinin dünya ortalamasının çok altında olduğunu gösteriyor.

        Araştırmada en yüksek maaş beklentisine sahip üniversite öğrencileri sırasıyla İsviçre, Norveç ve Danimarka'dan çıktı. İsviçreli öğrenciler, Norveç ve Danimarka'nın da bulunduğu sıralamada her ay 7.062 dolar ile dünyada en yüksek maaş beklentisine sahip ülkeler arasına girdi. Bayanlarda ortalama kazanç yılda 31.758 dolar ile sınırlı iken, erkeklerde bu durum 36.436 dolar düzeyinde.

        Araştırmada yer alan 33 ülke arasında Türkiye en düşük maaş beklentisine sahip ikinci ülke konumunda. Türkiye’deki öğrencilerin yıllık maaş beklentisi 6.566 dolar. Yani Türkiye’deki üniversite öğrencileri yıllık 15 bin TL aylık ise 1250 TL maaşlı bir işte çalışmaya razı. Araştırmada maaş beklentisi Türkiye’nin altında kalan tek ülke Ukrayna. Ukrayna’da okuyan üniversite öğrencileri yıllık 5932 dolarlık maaşa sahip bir işte çalışmak istiyor.

        Araştırmada öğrencilerin en yüksek maaş beklentisine sahip olduğu ülke İsviçre oldu. İşviçreli öğrenciler yıllık ortalama 84.466 dolarlık maaşın hayalini kuruyor. Bu rakam Norveç’te 71.325 dolar, Danimarka’da 68.225 dolar seviyesinde bulunuyor. Söz konusu araştırmanın sonuçları Türkiye ile İsviçreli öğrencinin yıllık maaş beklentisi arasında tam 77.900 dolarlık (178 bin TL) fark olduğunu ortaya koyuyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ