Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Lüks Yaşam Saray Hamamı gün sayıyor! - Lüks Yaşam Haberleri

        Kemah ilçesindeki tarihi kalede yürütülen kazı çalışmaları kapsamında ''Saray Hamamı''nın gün yüzüne çıkarılması hedefleniyor.

        Dünyanın sayılı doğal kalelerinden biri olma özelliğine sahip tarihi Kemah Kalesi'nde 2. dönem kazısı başladı. Yaklaşık 60 metre yüksekliğindeki kalede 45 kişilik ekiple, Kültür ve Turizm Bakanlığı adına Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü tarafından yürütülen kazı çalışmaları, 1 Ağustos'ta sona erecek.

        Kazılar sonucunda, Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde bahsettiği Bey Camisi ile hamamın gün yüzüne çıkarılması hedefleniyor. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi ve Kemah Kalesi Kazı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş, yaptığı açıklamada, kalede kazılara geçen yıl başladıklarını anımsattı.

        Bu yılki kazılar kapsamında iki alanda çalışma yapacaklarını anlatan Yurttaş, ''Kültür Bakanlığı adına, Erzurum Atatürk Üniversitesi adına burada kazı yapıyoruz. 2 profesör, 1 doçent, 1 yardımcı doçent ve bunların dışında öğrenci ve işçiler olmak üzere 45 kişilik ekiple bu yıl çalışıyoruz. Geçen sene başladığımız Kemah Kalesi'ndeki 'Bey Camii' kazısına bu sene devam ediyoruz. Çalışmalarda caminin doğu duvarı da ortaya çıkarıldı. Bir diğer kazı alanımız da kalenin hemen kuzey batı köşesindeki, sarayın ise güney kesiminde yer alan hamam kısmı. Biz buraya 'Saray Hamamı' olarak ad verdik. Şimdilik bu alanda sıcaklık kısmı, soyunma kısmı, bir de ılıklık olarak tanımladığımız bölümlerin ortaya çıkarılması için çalışma yapıyoruz. Herhalde bu hamamı bu sezon tamamen ortaya çıkaracağız. Büyük bir ihtimalle Bey Camisi de tamamen ortaya çıkacak. Belki ileri ki aşamada bunların konservasyon işlemleri yapılabilir. Belki ileride de bunların restorasyon çalışmalarıyla ayağa kaldırılmasını sağlayabiliriz. Bu yıl kazılarımız 1,5 ay sürecek'' diye konuştu.

        Yaklaşık 2000-3000 yıllık bir maziye sahip olduğu tahmin edilen Kemah Kalesi'ndeki kazı çalışmalarının yıllara yayılması planlanıyor. Kazı çalışmaları sonucunda, tarihi kaledeki kalıntıların ortaya çıkarılarak kültürel mirasa kazandırılması hedefleniyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ