Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para TOKİ yabancılara da villa satacak - Makro Ekonomi Haberleri

        TOKİ, yabancılar için inşa edilecek tatil köyü ve yazlıklar için Maliye'den 416 adet arsa ve arazi talep etti. İspanya modeli kapsamında Maliye, TOKİ'ye bedelsiz arazi verecek, karşılığında da satış gelirlerinin yarısını alacak.

        Kamuoyunda İspanya modeli olarak da adlandırılan projede, yabancılara yönelik yazlık ve tatil köyleri, Aydın, Muğla, İzmir, Bursa, Antalya, Balıkesir ve Adana'da inşa edilecek. TOKİ, bu illerde gerçekleştireceği projeler için Maliye Bakanlığı'ndan 416 adet arsa ve arazi istedi. Maliye'den Bursa'da merkez ilçe Nilüfer'de 1, Karacabey-Kurşunlu'da ise 5 olmak üzere 6 adet, Muğla'da Milas-İsmetpaşa'da 2, Bodrum-Ortakent'te de 1 olmak üzere 3, Balıkesir'de de yine Burhaniye-Çoruk'ta 2, Edremit-Zeytinlik-Altınkum'da da 1 olmak üzere 3 arazi talep edildi. Proje kapsamında Aydın'da Kuşadası-Türkmen'de 1, Didim-Akbük'te de 9 olmak üzere 10 parça arazi isteyen TOKİ, Antalya'da ise Finike-Kale-Kordon'da 334 adet taşınmaz üzerinde villa ve tatil köyü inşaatı için Maliye'ye başvurdu. TOKİ'nin İzmir'de gerçekleştireceği projeler için de Maliye'den Çeşme'de 29, Karaburun'da ise 29 adet taşınmaz istendi. Adana'da inşa edilecek yazlık ve tatil köyü için seçilen yer Yüreğir-Köprülü olarak belirlendi ve burada da 2 parça taşınmazın devri için Maliye'ye müracaat edildi.

        Maliye Bakanlığı'ndan istenen yerlerle ilgili değerlendirme çalışmaları devam ederken, TOKİ'nin talep ettiği taşınmazların toplam büyüklüğü de 8 milyon 776 bin 550 metrekare olarak tespit edildi. Bu yerler içinde en geniş arazinin 4 milyon 272 bin 46 metrekare yüzölçüme sahip Milas-İsmetpaşa'daki arazi olduğu belirtildi. Yabancılara mülk satışında İspanya modelinin Türkiye'de de hayata geçirilmesi amacıyla Maliye Bakanlığı ile TOKİ arasında bu yılın mart ayında bir protokol imzalanmıştı. Protokol uyarınca, Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından TOKİ'ye devredilen Hazine taşınmazları üzerinde "arsa karşılığı gelir paylaşımı'' yoluyla villa kent ve tatil köyleri inşa ettirilecek. Maliye Bakanlığı, TOKİ'nin belirlediği arazi ve arsaları, bedelsiz olarak idareye devredecek. Buralarda gerçekleştirilecek projelere ilişkin ihale de, "Satış, Devir, İntikal, Kiraya Verme, Trampa, Sınırlı Ayni Hak Tesisi ve Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İhale Yönetmeliği'' hükümlerine göre yaptırılacak. Yabancılara mülk satışında İspanya modeli ile inşa edilecek konutlar, yurtiçi ve yurtdışında pazarlanacak. Villa kent ve tatil köyleri, az katlı binalardan oluşacak. Buralar, tenis kortları, golf sahaları, yeşil alanlar, yürüyüş parkurları, sağlık üniteleri, alışveriş merkezleri ve diğer sosyal tesislerle donatılacak. Golf sahalarında golf otelleri de inşa ettirilecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ