Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Portakalın kabuğu meyvesinden pahalı - Makro Ekonomi Haberleri

        Bu yıl ülke genelindeki yüzde 20'lik üretim artışının yanı sıra talep daralması nedeniyle üreticinin elinde kalan, bahçede kilosu 25 kuruşa kadar düşen portakalın kabuğu üreticisini sevindirdi.

        Türkiye'nin tarım merkezlerinden Adana ve Osmaniye illeriyle çevresinde, narenciye üretiminin yoğun yapıldığı yörelerde, üreticiler, kurutulmuş portakal kabuğu ile kazanç sağlamaya çalışıyor.

        Osmaniye'nin Kadirli ilçesi Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarlada kilosu 25 kuruşa kadar düşen portakalın kabuğunun, meyvesinden pahalı olduğunu söyledi.

        Çiftçilerin bu yıl narenciye ürünlerinde maliyetleri bile karşılayamamaktan yakındığını anlatan İspir, şunları kaydetti:

        ''Son günlerde kurutulmuş portakal kabuğuna talep yüzleri güldürdü. İlaç, reçel ve kozmetik sanayisinde ham madde olarak kullanılan kurutulmuş portakal kabuğu, yurt içinin yanı sıra Almanya, İngiltere ve Fransa'dan da talep görmeye başladı.''

        İspir, her yıl Aralık ayında başlayan bu işin, Mayıs sonuna kadar devam ettiğini belirterek, ''Portakala meyve olarak talep azaldıkça, kurutulmuş portakal kabuğu artıyor, bu da fiyatları düşürüyor. Bu yıl oluşan kilogram başına 1 lirayı üretici tatminkar buluyor'' dedi.

        Kadirli'de 10 yıldan bu yana portakal kabuğu alan ve geçimini bu şekilde sağlayan çiftçilerden Ali Kuru da yurt içinde daha çok İstanbul, İzmir ve Gaziantep'ten talep gördüklerini bildirdi.

        Ali Kuru, başka kentlerden gelen aracı tüccarların bu yıl alımlarını artırdığını belirterek, şunları kaydetti:

        ''Bu yüzden kendi üretimimin yanı sıra çevredeki çiftçi arkadaşlarımın ürünlerini de değerlendiriyorum. Toptan kilosu 80 kuruşa aldığım kurutulmuş portakal kabuğunu 1 liradan satıyorum. Her yıl bu işten para kazananların sayısı artıyor. İlçeden yılda ortalama 500 ton portakal kabuğu gönderiyoruz.''

        A.A

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ