Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para ABD ekonomisinde en stresli dönem - Makro Ekonomi Haberleri

        New York Times'ın haberine göre Obama yönetimi, Kongre'den daha önce çıkarılan 700 milyar dolarlık destek paketinden sonra yeni bir para talep etmemek için bankalardaki hissedarlığını artırmayı planlıyor.

        Bu seçenek bankalara daha fazla para aktarmak istemeyen Kongre'nin eleştirilerinden uzak durmak için kolay bir çözüm olarak değerlendirilirken, hükümet kamulaştırma eleştirilerine maruz kalabilir. Çünkü bu uygulama sonrasında ABD Hazinesi birçok bankada en büyük hissedara dönüşebilir.

        Hükümet benzer bir yöntemi Citigroup için uygulamıştı ve yetkililer, bunun sermaye ihtiyacı olan her banka için kullanılabileceğini düşünüyor.

        New York Times'a göre stres testi sonuçları, Bank of America dahil birçok bankanın milyarlarca dolara gereksinimini olduğunu ortaya koyacak.

        700 milyarlık paketten yapılan ve yapılacağı duyurulan harcamaların ardından 135 milyar dolar kalmış durumda. Bununla birlikte stres testine tabi tutulan 100 milyar doların üzerinde varlığı olan 19 bankanın daha fazla sermaye gereksinimi olacağı ileri sürülüyor.

        Hazine, ayrıca özel fonlarla birlikte toksit varlıkları satın almak için 100 milyar dolar ayırmıştı. Ancak bu programın birkaç aydan önce başlaması beklenmiyor ve 100 milyar doların tamamının kullanılması bir yılı bulabilir.

        Obama hükümeti, gelecek yılki bütçede bankalar için 250 milyar dolar kaynak ayırmıştı.

        Dün ABD Başkanı Barack Obama, stres testi sonuçlarına göre ek hükümet yardımına gereksinim duyacak bankalardan ''hesap verebilecek'' durumda olmalarını isteyeceğini söyledi.

        NBC'de bir programa katılan Ulusal Ekonomi Konseyi Başkanı Lawrance Summers ise ek kaynağa gereksinim duyacak bankaların öncelikle piyasalardan hisse senedi karşılığı sermaye bulmak zorunda olduklarını belirtti.

        ABD Başkanı Barack Obama'nın danışmanları ise bazı bankaların kurtarma için ek kaynağa gereksinimi olabileceğini ancak yeni kamulaştırmalara gidilmeyeceğini söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ