Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Krugman haberi aspragas çıktı! - Makro Ekonomi Haberleri

        Krizi bilen adam olarak tanınan Nobel ödüllü iktisatçı Paul Krugman’ın görüşlerinin çarpıtılarak Türkiye’nin ‘iflas potansiyeli olan ülkeler’ arasına sokulmasının ardından ‘komplo’ çıktı. Çarşamba günü bazı yayın organlarında Krugman’ın ağzından yayınlanan ‘Türkiye iflas edebilir’ haberinin bizzat Krugman tarafından yalanlanması birçok soru işaretini de beraberinde getirdi. Habere kaynak olarak gösterilen Reuters ve adı verilmeyen ‘Fransız gazetesi’nde böyle bir haberin yer almadığı belirlenirken, ‘çeviri hatası’ gerekçesine sığınanların bu iddiası da çöktü. Çünkü Krugman konuşmasının hiçbir yerinde ‘Türkiye’den bahsetmiyor. Gazeteleri süsleyen ilk haberlerde Krugman’ın ‘iflas’ açıklamasını basın toplantısı sırasında yaptığı ileri sürülmüş, Krugman yalanlayınca da ‘çeviri hatası’ denilmişti. Oysa ABD Dışişleri Bakanlığı sitesinde de yer alan basın toplantısının tam metninde ‘Türkiye’ ile ilgili tek bir kelime yok.

        İKİNCİ BAHANE DE BİTTİ

        Krugman'ın yaptığı yalanlama sonrasında kaynak olarak ‘bir Fransız gazetesi’nin gösterilmesi ve bu gazeteden hatalı çeviri yapıldığı iddiaları da böylece çürüdü. Haberin yalan olduğu anlaşılınca sahiplenen çıkmazken, haber sunumundaki ilginç atraksiyonlar da saygın kurumları zan altında bıraktı. Örneğin bir gazete Krugman haberine meşruiyet kazandırmak için haber fotoğrafına ‘Reuters’ ajansının imzasını koydu. Ancak resmin kaynağı Reuters’ imzası haberle birleşince haber Reuters bağlantılıymış gibi algılandı. Sonuçta kimse tarafından sahiplenilmeyen yalan haber, ekonomiye saldırı denemesi olarak tarihe geçti.

        HEDEF PİYASALARDI

        Ekonomi çevreleri, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun faizleri belirleyeceği gün ortaya atılan yalan haberi Türk ekonomisine karşı bir saldırı olarak niteliyor. Uzmanlar ‘kriz manipülatörlerinin’ oyununun yapılan yalanlama ile bizzat Nobel ödüllü ekonomi profesörü Krugman tarafından bozulduğunu belirterek ‘Saldırının hedefi kısa vadede piyasaları vurmaktı. Orta vadede hedefi ise siyasi istikrarsızlık yaratmaktı. Bu bir ekonomik terör saldırısıdır’ görüşünü savunuyorlar.

        STAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ