Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para 'Borçlu kadar alacaklı da korunmalı' - Makro Ekonomi Haberleri

        DenizBank Finansal Hizmetler Grup Başkanı Hakan Ateş, ticaret hayatında en az borçlu kadar alacaklıyı da korumanın ticaretin gereği olduğunu kaydetti.

        Ali Babacan'ın yeni görevine başlamasıyla birlikte bankacılarla birkaç kez bir araya geldiğini belirten Ateş, ''Bu çerçevede kendisiyle görüşme yapmıştık. Tamamen habersiz olduğumuz bir olay değil'' dedi.

        Toplumda kredi kartının tüketicilere ve ekonomiye sağladığı avantajlar nedeniyle önemli bir araç olduğunu anlatan Ateş, geçen yıl kredi kartı ile yapılan harcamaların miktarını hatırlattı.

        Her alanda olduğu gibi kriz koşulları, artan işsizlik ve bilinçsiz kullanım nedeniyle belli miktarlarda kredi kartı kullanıcısının problem yaşadığını bildiklerini anlatan Ateş, ''Yalnız şu tuzağa düşmeyelim; madem insanlar kredi kartıyla sorun yaşıyorlar, o zaman kredi kartı olmasın gibi... İnanın hiç kimse açısından faydalı bir çözüm olmayacaktır'' dedi.

        Krizin etkisiyle kredi kartıyla ilgili sorun yaşayanların sayısının arttığını gördüklerini dile getiren Ateş, ''3 milyar problemli krediden bahsediyoruz. Bunların tasfiyesine yönelik bazı çözüm önerileri var. Zaten kanunla birlikte belli tedbirler alınmıştı'' dedi.

        Ateş, açıklanan yeni kararlara ilişkin şunları kaydetti:

        ''Şimdi bakın şunu da göz ardı etmemek lazım. Toplumda ticaretin derinleşebilmesi, insanların daha konforlu yaşaması, kredi kartlarından yararlanması önemli. Ticaret hayatında en az borçlu kadar alacaklıyı da korumak zorundasınız. Bu da ticaretin bir gereği. Bunu sadece hukukla da değil düşünsel anlamda da yapmamız gerekir. Biraz adalet ölçüsünde değerlendirmek yapmak gerekir.''

        İnsanların kredi kartı konusunda istekli olduklarını belirten Ateş, ''Şuna inanın ki bankalar da kendi ellerinden geleni büyük samimiyetle yapıyor'' dedi.

        Hakan Ateş, önümüzdeki süreçte kredi kartı kullanımın daha da yaygınlaşacağına işaret ederek, bunu hem bankalar, hem aracılık eden iş yerleri hem de kullanıcılar açısından faydalı konuma getirmek gerektiğini anlattı.

        KREDİ KARTINDA TÜRK BANKALARI ÖNEMLİ ÖĞRETİCİ

        Kredi kartının tüketicilere sağladığı avantajları hatırlatan Ateş, ''Dünyada görülmemiş bir uygulama. Bu konuda Türk bankaları önemli bir öğretici görev görüyor'' dedi.

        Faizde sınırlama olduğunu, bununla aşağıya gelmesiyle birlikte yaşanabilecekleri anlatan Ateş, şöyle devam etti:

        ''Bankaların sundukları imkanları biraz daha azaltmaları gerekir. 12 ay vade farksız tüketiciye bir olanak tanınıyorsa bunun bir maliyeti vardır. Bu, iş yeri ve banka üzerine paylaştırılmıştır. Bankalar buradaki maliyetleri mümkün olduğu kadar aşağıya çekme eğilimine gidecektir. Ama geniş sorunlu kitle açısından da iyi bir şey. Ama sistemin bütününü de hiçbir zaman tehlikeye düşürmemek lazım. Ekonomimiz için çok yararlı olacağını düşünmüyorum. Çünkü öyle bir noktaya getirebilirsiniz ki bankalar bu işi yapmaktan vazgeçebilir, daha az yapar.''

        Hakan Ateş, ticaret hayatın her noktasında alacaklıyı korumak gerektiğinin altını çizen Ateş, ''Bize bir yerlerden para filan gelmiyor. Biz halkın mevduatının bekçisiyiz. İhtiyacı olan ile imkanı fazla olanının buluştuğu bir piyasayız. Bunu çok fazla zorladığınızda bir tarafa çok fazla ağırlık verdiğinizde öbür taraf zaten işi yapmaktan vazgeçiyor. Bunun ticari yönden taraflar açısından karlı olması gerekiyor. Bu malı alanın hiç mi kabahati yok Allah aşkına? Birazcık dürüstçe kendi içimizde düşünelim'' diye konuştu.

        Döviz cinsi ticari krediler konusunda ise Ateş, döviz kredisiyle yatırımcıların uzun vadeli yatırımlarını finanse ettiklerini belirterek ''Biz bunu şimdiye kadar ne yapıyorduk? Gidiyorduk Bahreyn'den Malta'dan veriyorduk. Halk istediği zaman döviz tasarruf edebiliyor, niye istediği zaman döviz kredileri yurt içinden alamasın? Öteden beri Bankalar Birliğinin savunduğu bir önlemdi'' dedi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ