Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para 'Kart mağdurları tefecilerden kurtarılmalı' - Makro Ekonomi Haberleri

        Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, ''Kredi kartı düzenlemesiyle kart mağdurlarının POS tefecilerinin elinden kurtarılmasını bekliyorduk. Evine haciz gelmesin diye nişan yüzüklerini, eskisini yenisini satanlar ve tefecilerin eline düşenler düzenlemeye alınmadı'' dedi.

        Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kredi kartı konusunda yapılan düzenlemenin sevindirici olduğunu, ancak tüketici mağduriyetini giderecek ölçüde kapsamlı hazırlanmadığını ileri sürdü.

        Düzenlemenin kredi kartı borcu nedeniyle haklarında icra takibi başlatılmış tüketicileri kapsadığını ifade eden Kaya, diğer mağdurların düzenlemeye dahil edilmediğini belirtti.

        Kaya, borçlarının asgari ödenmesi gereken bölümü yatırılan, her an icra takibi başlatılacak yüz binlerce kart bulunduğunu kaydederek, şöyle konuştu:

        ''Kredi kartı düzenlemesiyle kart mağdurlarının POS tefecilerinin elinden kurtarılmasını bekliyorduk. Evine haciz gelmesin diye nişan yüzüklerini, eskisini yenisi satanlar ve tefecilerin eline düşenler düzenlemeye alınmadı. Bu düzenlemeyi bankaların batık alacaklarını alma operasyonu olarak görüyoruz. Haklarında icra takibi başlatılan tüketici zaten tefeci de dahil bir yerden para bulamadığı için bu duruma düşmüş. POS tefecileri, önümüzdeki dönemde de kredi kartı mağdurlarından para kazanmaya devam edecek. Ayrıca, borçlarını POS tefecilerinden aldığı paralarla ödemeye çalışan tüketiciler ne olacak?''

        ''BİRKAÇ AY SONRA BENZER SORUNLAR YAŞANABİLİR''

        Kaya, tüm kredi kartı mağdurlarının düzenleme kapsamına alınması gerektiğini vurgulayarak, ''Bu şekilde düzenleme çıkmazsa birkaç ay sonra kredi kartı yüzünden icralık olacak kişi sayısı yine inanılmaz rakamlara ulaşacak. Bankalar, bazı kredi kartlarında icra takibini özellikle 4-5 ay erteledikten sonra başlatıyor. 4-5 ay ertelenen bu kartlar ne olacak?'' dedi.

        Kredi kartı aidatının yasal zemine kavuşturulduğuna da değinen Kaya, ''50 bin TL limitli kredi kartına yıllık 500 TL aidat ödenecek. Bankalar zaten yüksek faizler ve iş yerlerinden aldıkları komisyonlarla yüksek paralar kazanıyor. Bu durumda kartlardan neden aidat alınıyor. Kredi kartı aidatı kabul edilemez bir uygulamadır ve kesinlikle düzenlemeye dahil edilmemelidir'' diye konuştu.

        Kaya, bu düzenlemeye paralel olarak BDDK'nın, bankalar nezdinde incelemelere başlaması ve gelirlerinin üzerinde kredi kartı limitleri bulunanları tespit etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ