Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Gümrük muafiyeti 150 Euro'ya yükseldi - Makro Ekonomi Haberleri

        Bakanlar Kurulu'nun, 4458 Sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

        Karar ile 27 Ekim 1999 tarihli Gümrük Kanunu'nun bazı maddelerinin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar düzenleniyor.

        Söz konusu kararla yolcu beraberindeki hediyelik eşya muafiyet limiti 300 Euro'dan, 430 Euro'ya yükseltildi.

        Bedelsiz ithalatta, kara nakil vasıtaları ile sınırlı tutulan muafiyet hakkı tüm nakil vasıtalarına tanındı.

        TÜBİTAK tarafından desteklenen AR-GE faaliyetleri kapsamında getirilen eşyaya muafiyet tanınırken, muafiyet ticari amaç güdülmeksizin faaliyetin amacına uygun miktarı aşmayan eşya için uygulanacak.

        1500 avroyu geçmemek üzere, 430 Euro'dan fazla kıymetteki eşyadan alınan tek ve maktu vergi oranı yüzde 10'dan eşyanın AB üye ülkelerinden doğrudan gelmesi durumunda yüzde 18'e, diğer ülkelerden gelmesi durumunda ise yüzde 20'ye çıkarıldı.

        Geçici ithalat rejiminde sözlü beyana tabi tutulan eşyadan da teminat alınmayacak.

        KİŞİSEL EŞYA LİSTESİNDE, MİKTARLAR DÜŞÜRÜLDÜ

        Yapılan düzenlemeyle yolcu beraberi kişisel eşya listesindeki miktarlar da düşürüldü. Zati eşya muafiyet listesi ile hediyelik eşya listesi birleştirildi. Buna göre, bir yolcu Türkiye'ye girişte en fazla 2 karton sigara, 50 adet puro, 3 litre alkollü ürün, 120 mililitrelik şişeler içinde 5 adet kozmetik ürünü getirebilecek.

        Türkiye'deki bir kişiye posta ya da hızla kargo taşımacılığı yoluyla gelen, gümrük kıymeti gönderim başına toplam 150 euro'yau geçmeyen, ticari miktar ve mahiyette olmayan eşyaya da muafiyet tanınacak.

        Yurt dışında en az 24 ay ikamet ettikten sonra Türkiye'ye yerleşen gerçek kişilerin, kullanılmış motorlu veya motorsuz özel araçlarını, gümrük vergilerinden muaf olarak serbest dolaşıma sokmalarına izin verilecek.

        Bu kişilerin muafiyetten istifade edebilmeleri için, motorlu veya motorsuz özel nakil araçlarının, kişilerin Türkiye'ye son giriş tarihinden en az 6 ay öncesinde yurt dışında bulundukları ülkede adlarına kayıtlı olması, kaydın yapıldığı yıl itibariyle kayıt ve model yılı dahil 3 yıldan eski olmaması gerekecek.

        EV EŞYASINA MUAFİYET

        Yurt dışında yaşayan gerçek kişilerin Türkiye'deki konutlarında kullanmak üzere getirdikleri ev eşyasına da muafiyet tanındı.

        Hem geçici ithalat suretiyle gelen, hem de vergilerden muaf olarak serbest dolaşıma giren, doğal afetlerden zarar görenlere gönderilen yardım malzemelerinin kapsamı da diğer kriz hallerini kapsayacak şekilde genişletildi.

        Karar ile Posta İdaresi ya da hızlı kargo taşımacılığı yapan şirketlerin dolaylı temsilci olarak yetkili kılınması ilişkin şartlar düzenlendi. Buna göre, posta yoluyla veya hızlı kargo taşımacılığı kapsamında gelen ya da gönderilen, miktarı brüt 30 kilogramı ve değeri 1500 avroyu geçmeyen İhracat Rejimi ve Serbest Dolaşıma Giriş Rejimi kapsamındaki ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen eşyaların tüm gümrük işlemlerine ilişkin faaliyetlerinin takip edilip sonuçlandırılmasında posta idaresi ile belirlenen koşulları taşıyan hızlı kargo taşımacılığı yapan şirketler temsilci olarak yetkili kılınabilecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ