Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Ticarette kar bereketi - Makro Ekonomi Haberleri

        Türkiye'yi etkisi altına alan soğuk hava dalgası vatandaşları zor durumda bırakırken, birçok kişi işe gidiş ve dönüşlerde ciddi sıkıntılar yaşadı. Zaman'ın haberine göre, ancak söz konusu durum tüketicilere sıkıntılı günler yaşatırken üreticilerin yüzünü güldürdü. Soğuktan korunmak isteyen vatandaşlar, gıda, tekstil, otomobil yan sanayii ve kömür satışı yapan mağazalara akın etti. Yağışların hafta sonuna denk gelmesi alışveriş merkezlerine de yansıdı. Vatandaşlar cumartesi günü evde kalmayı tercih ederken pazar günü soluğu alışveriş merkezlerinde aldı. Birçok kişi evinde kalmayı tercih edip, aileleriyle vakit geçirdi. Böyle olunca daha fazla kömür yakıp gıda tüketti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de (İBB) sokağa çıkanların can ve mal güvenliğini sağlamak için güvenlik tedbirlerini artırdı. Belediye, cumartesi, pazar ve pazartesi günlerinde yollara 10 bin ton tuz serpti. Kış sezonunda bu rakam 23 bin tona yaklaştı. Tuzlama çalışmalarının İBB'ye maliyeti 2,3 milyon lira olarak açıklandı. Öte yandan şahsi araçlarıyla yola çıkanlar kar lastiği ve zincir takarak kendi güvenliğini sağladı. Bu ilgi de satışları yüzde 30 ila 40 oranında artırdı.

        Yaz aylarında satışlarında önemli oranda düşüş yaşayan gıda, kömür, otomobil yan sanayicileri ve tekstilcilere soğuk kış günleri yeni bir ümit oldu. Binlerce vatandaş zam ihtimaline karşı kışlık gıda ve kömür aldı. Bazı vatandaşlar da aracının lastiğini değiştirdi. Türkiye çapında araçlara donanım hizmeti veren Speedy Türkiye'nin İstanbul Servis Müdürü Hakan Mengüç, yerel yönetimlerin doğal afetlerde artan tecrübesinin tüm tarafların işlerini kolaylaştırdığına dikkat çekti. Sektörde kar yağışı ile birlikte kış lastiği, zincir, kar paleti satışlarında artışların olduğunu belirten Mengüç, "Geçen yılın ocak ayına göre yüzde 40 talep patlaması yaşıyoruz. Trafik cezalarının artmış olması, kontrollerin sıklaştırılması zincir satışlarında çok etkili oldu." ifadelerini kullandı.

        İstanbullu 300 bin ton kömür yakacak

        İstanbul Ticaret Odası 88 No'lu Doğal ve İşlenmiş Katı Yakıt Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Hüseyin Akarçeşme ise kar yağışı sebebi ile kömür satışlarında ciddi artışların olduğuna dikkat çekti. Bu yıl İstanbul'da 300 bin ton kömür yakılacağını öngördüklerini kaydeden Akarçeşme, kar yağışı ile birlikte bu rakamın 50 bin ton daha artacağını belirtti. Akarçeşme, geçen yılın aynı dönemine göre Ocak 2010'da kömür kullanımının Türkiye çapında yüzde 50 arttığını açıkladı. Ani bastıran kar yağışının İstanbulluları market ve pazarlara yönelttiğini aktaran Nazlı Gıda Yönetim Kurulu üyesi Nihat Kurt ise bu yoğunluğun gıda satışlarını artırdığını kaydetti. Kar yağışının insanlarda bir panik havası oluşturduğunu dile getiren Kurt, buna rağmen cips ve çikolata satışlarında düşüşlerin olduğunu hatırlattı. Vatandaşların hafta sonu evlerinden çıkmak yerine telefonla sipariş verdikleri bilgisini veren Uyum Marketler Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Akyüz ise Soyak, Sitepark, Yeşilköy ve Avrupa Konutları şubelerinde günlük bazda cirosal artışların olduğunu vurguladı. Vatandaşların daha ziyade meyve ve sebze aldıklarını aktaran Akyüz, satışların önümüzdeki günlerde de devam edeceğini belirtti.

        YKM Mağaza Müdürü Nilüfer Akgül ise ocak ayının son haftasında bot ve kaban satışlarının arttığına dikkat çekti. Hava şartlarından dolayı geçtiğimiz cumartesi günü vatandaşların evlerinde kalmayı tercih ettiklerini aktaran Akgül, alışveriş merkezlerinin pazar günü eski yoğunluğuna yeniden kavuştuğunu belirtti.

        KOMBİ VE DOĞALGAZ SOBASI SATIŞLARI ARTTI

        Türkiye çapında 3 bin aracın filo yönetimini üstlenen Fleet Manager Türkiye (FMT) kurucusu Mithat Ayan da özellikle sözleşme şartları gereği tüm araçlarının lastiklerini kasım ayında değiştirdiklerini ifade etti. Bir aracın kış maliyetinin yıllık bin 125 liraya ulaştığını anlatan Ayan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "C sınıfı bir otomobilin yaklaşık 1.150 TL tutarında bir masrafı var. Biz de 3 bin aracımız için 3 milyon 450 bin lira masraf yaptık. Filoda yüzde 40 tek taraflı, yüzde 30 park halinde kazalar meydana geldi. Bu oran toplamda yüzde 70 gibi tek taraflı kazaların şirket araç filolarında meydana geldiğini gösteriyor." Yıllık 300 milyon Eurol'uk pazara sahip kombi ve doğalgaz sobası sektörü de havaların soğuduğu bugünlerde hareketli günler yaşıyor. Cuma gününden bu yana ülke genelinde etkili olan kar yağışı ve aşırı soğuklar, ısınmayla ilgili giderlerin artmasına yol açtı. Birçok vatandaş, şiddetli soğuklar nedeniyle yakıt maliyeti artınca çareyi kombisini ya da sobasını değiştirmekte buldu. Birçok kişi de bu kış ayında bozulan kombisini yeterli servis alamadığı için zorunlu olarak değiştirmek zorunda kaldı. Pazardaki standart kombi fiyatları 1000 ile 1500 lira arasında değişirken, yarı yoğuşmalı kombiler 1500 ile 2 bin, tam yoğuşmalı kombiler ise 2 bin ile 2 bin 500 lira arasında satılıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ