Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Quest.net için suç duyurusu - Makro Ekonomi Haberleri

        Sanayi ve Ticaret Bakanlığı piramit satış sistemiyle çalışan Quest. Net firması hakkında denetimlerini tamamlayıp suç duyurusu raporu hazırladı. Bakanlık, zengin olma vaadiyle vatandaşların kandırıldığını belirterek firma hakkında nitelikli dolandırıcılık suçuyla Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. İncelemelerde Quest.Net sisteminde hakim, vali, polis, emniyet amiri, müfettiş unvanına sahip kişilerin de yer aldığı söylenerek güven telkin edilmeye çalışıldığı belirlendi.

        Bakanlıktan konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, şikayetler çerçevesinde ilgili firma hakkında inceleme ve denetim başlatıldığı belirtildi. Bu kapsamda, Quest.Net International Limited'in Türkiye'deki faaliyetleri hakkında Bakanlık kontrolörlerinin birçok usülsüzlüğe ulaştığı aktarıldı. Buna göre Quest.Net sistemi adı altında organize bir şekilde Türkiye Koordinatörü ve onun altında yer alan Bağımsız Temsilciler vasıtasıyla çok sayıda vatandaştan zengin olma vaadiyle para toplanıyor. Katılımcılardan 570 ila 2 bin 500 dolar arasında tahsilat yapılırken, toplanan paralar yurt dışındaki bankalara aktarılıyor.

        Bakanlık, Quest.Net sisteminin Türkiye'de birçok ilde örgütlendiğini, İstanbul'da Bağcılar, Avcılar, Şirinevler, Mecidiyeköy, Yenibosna, Fatih, Zeytinburnu ilçe ve semtlerinde ofis evlerin faaliyet gösterdiğini ortaya çıkardı. Sisteme üye olanlara ofiste yapılacak toplantılara katılmalarının söylendiği, toplantılara lider diye tanımlanan kişilerin katılarak sürekli sistemdeki üyelerin başarı hikayeleri anlatılarak, yeni üyelerin teşvik edildiği ifade edildi.

        5 DOLARLIK ÜRÜNÜ 570 DOLARA SATMIŞLAR

        Quest.Net sisteminde satışı yapılan ürünlerin satış değerinin çok üzerinde fahiş fiyatla satıldığı da tespit edildi. Örneğin 570 dolara satılan Amezcua Bio Disc ürününün 5 dolara ithal edildiği, yine aynı şekilde 570 dolara satılan internet konuşma paketi içerisinde sadece 5 dolarlık kredi oluşturduğu tespit edildi. Satışı yapılan ürünlerin üyelerin birçoğuna verilmediği ve ürünlerin vaat edilen özellikte olmadığı ortaya çıkarıldı.

        Quest.Net sisteminde, satılan malların sadece sisteme dahil olmak için verilmesi gereken para karşılığındaki bir kılıf olarak tasarlandığı da raporlara yansıdı. Quest.Net çalışanlarının elde ettikleri kazançlardan dolayı vergi ödemedikleri de kayıtlara geçti.

        Sanayi Bakanlığı, açıklamasında, tespit edilen bu usülsüzlükler sebebiyle firma hakkında suç duyurusu yapıldığını belirterek, "Quest.Net sisteminde ekonominin temel dinamiği olan arz ve talep dengesi yerine, ürün arzının sadece piramit şeklinde katılım sağlayan kişilere yönelmiş olması ile ürün satışından ziyade kendi işlerini kurarak yüksek miktarlarda kazanç vaad edilen katılımcıların ancak yeni katılımcıların piramit şeklinde sisteme katılması ile bu amaca ulaşılabilmesi hususlarından dolayı, Quest.Net sisteminin Türkiye'deki faaliyetlerinin yasalara aykırı amaç taşıyan piramit bir sistem olduğu gözlemlenmiş olup ilgililer hakkında 'Nitelikli Dolandırıcılık' suçu nedeniyle hazırlanan suç duyurusu raporu, ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmiştir. Vatandaşlarımızın maddi ve manevi zarara uğramamaları için bu tür oluşumlardan uzak durmaları önemle duyurulur." uyarısını yaptı.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ