Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Türk sebzeleri karantina altında - Makro Ekonomi Haberleri

        Kırım Haber Ajansı, Odessa Başkonsolosluğu Ticari Ataşesi Kemal Günay'a dayandırarak verdiği bilgiye göre, Ukrayna Tarım Bakanlığı, 3 Haziran 2010 tarihi itibariyle Türkiye'den gelen domates, biber, patlıcan ve patateslerin ülkeye girişini bir süreliğine yasakladı.

        Yasaklama nedeni olarak; bu ürünlerde görülen patates güvesinin gösterildiğini belirten Günay, bu böceklerin daha önce gelen bazı TIR'larda tespit edildiğini ve bundan dolayı da 3 Haziran 2010 tarihi itibariyle Türk sebzelerinin Ukrayna'ya girişinin yasaklandığını söyledi.

        Türk ihracatçılara bu karar ile ilgili daha önceden bilgi verilmesi gerektiğini dile getiren yetkili, yola çıkan TIR'ların Ukrayna'ya girebilmeleri için bu kararın yayımlanmasından sonra en az 5-10 günlük sürenin olması gerektiğini vurguladı.

        Günay oluşan duruma ilişkin, ''Daha önceden haber verilseydi Türkiye'den TIR'lar yola çıkmazdı. Ama maalesef Tarım Bakanlığı yetkilileri bunu kabul etmiyorlar'' diye konuştu. Bu konuda Kiev Ticari Müşavirliğinin Ukrayna Tarım Bakanlığı ile görüşmelere devam ettiğini belirten Günay, Türkiye Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı yetkililerinin konuyla ilgilendiklerini ve önümüzdeki hafta Ukrayna'ya gelebileceklerini kaydetti.

        Karantinanın ne zamana kadar devam edeceğinin belli olmadığını ve karantinaya alınan ürünlerin bozulabileceğini söyleyen Günay, Türkiye ve Ukrayna tarım bakanlıkları arasında yapılacak görüşmelerin sonucunda bunun netleşeceğini ifade etti.

        Odessa ve Kırım'da çok sayıda TIR'ın beklediğini, bir çoğunun da Ukrayna'ya gelmek üzere yolda olduğunu belirten Kemal Günay, sadece Kezlev'e girmek üzere olan gemide 24 TIR'ın bulunduğunu aktardı. Bu meselenin altında başka bir nedenin olup olmadığı sorusuna Kemal Günay, karantinanın tüm yabancı sebzelere uygulanmadığını, sadece Suriye ve Türkiye kaynaklı ürünlere uygulandığını belirtti. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkilileri de Ukrayna'nın kendi karantina listesinde olmayan bir zararlıyı gerekçe göstererek karantina uygulamaya başladığını, bunun da uluslararası kurallara aykırı olduğunu söyledi. Yetkililer, Ukrayna yetkilileri ile görüşme sürecinin devam ettiğini kaydetti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ