Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para İsrail'den Türk ürünlerine hahamlı boykot! - Makro Ekonomi Haberleri

        SEÇKİN ÜREY/HT EKONOMİ

        İsrail’le 9 vatandaşımızın ölümüyle sonuçlanan Mavi Marmara Krizi’nin ardından bu ülkeden “Türk ürünlerinin boykot edileceği” haberleri gelmişti. Bazı market zincirleri de ellerindeki stokların tükenmesinin ardından yeni Türk gıda ürünü tedarik etmeyeceklerini açıkladı.

        YAHUDİLERİN "HELAL" SERTİFİKASI

        İsrail’de Yahudi dini gereği gıda ürünlerinin helal anlamına gelen “koşer” kurallarına uygun olması gerekiyor. Koşer ihracatı için de Türkiye’deki üretim tesislerine teftişe İsrail’den hahamlar geliyor. Haham denetimi ardından koşer sertifikası verdikten sonra ürünler İsrail’e gönderiliyor. İsrail’den Türkiye’ye koşer sertifikası için haham

        gönderilmediği gıda ihracatçıları arasında konuşuluyor. İsrail’e gönderilecek parti mallar koşer sertifikası alamadığı için de bu ülkedeki satış şansını neredeyse kaybediyor.

        "BU DOLAYLI BOYKOT"

        Sorun yaşayan şirketlerden biri de şekerleme üreticisi Hleks Gıda. Walt Disney lisanslı ürünler de üreten Hleks, bu ülkeye 500 bin dolarlık ihracat yapıyor. İsrail’e ihracatlarının toplamın yüzde 5’i olduğu için kritik önem taşımadığını anlatan Hleks Genel Müdürü Ali Yeni, “Temmuz ayında bir parti gönderecektik. Bunun için 4

        Temmuz’da İsrail’den haham gelecek ve koşer denetimi yapacaktı. Ancak müşterimiz hahamın gönderilmeyeceğini söyledi. İsrail, hahamların Türkiye’ye gitmesini istemiyormuş. Bu dolaylı boykot” diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ