Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Suda domates yetiştiriyorlar - Makro Ekonomi Haberleri

        Geleneksel tarım ile 1 dönüm araziden yıllık 7 ton civarı domates elde edilirken Japonya, İsrail ve Rusya'nın geliştirdiği seracılık ile verim 1 dönümden 35 tona kadar çıkmıştı. Zaman'ın haberine göre,2004'ten beri tarım teknolojileri üzerinde çalışan Dizayn Grup, bu çalışmaları bir adım ileri götürerek 80 ton domates üretmeyi başardı.

        Son 3 yılda üzerinde çalıştıkları sistemi endüstriyel hale getirdiklerini belirten Dizayn Grup Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Mirmahmutoğulları, "Dünyada bir ilki gerçekleştirdik. Her türlü iklim şartlarında çalışan teknolojiyle 1 dönüm yerde 80 ton ürün almayı başardık. Şimdi bu teknolojiyi tüm dünyaya yayacağız." diyor. Şirketin geliştirdiği Miracle Ekolojik Sera Sistemi'nde toprak, ilaç ve hormon kullanılmıyor. Kökler su dolu platform içinde muhafaza ediliyor. Geleneksel yöntemlerle karşılaştırıldığında toprağa ihtiyaç duyulmayan serada gübre ve su 10'da 1 oranında daha az tüketiliyor. Şimdilik sadece domates üretimi için kullanılan sera sistemi, marul, sivri biber gibi birçok sebze ve meyve içinde geliştirilecek. Osmaniye'de 3 yıldır deneme üretimi yapılan 10 dönümlük serasını gazetecilere gezdiren Mirmahmutoğulları, çalışanların dezenfekte edilerek içeri alındığı seraya cep telefonu sokmadıklarını ve bitkileri enstrümantal müzik dinleterek yetiştirdiklerini kaydediyor. Domateslerin stresten etkilenmemesi için azami özen gösteriliyor.

        Sahip oldukları 84 patentle Ar-çelik'ten sonra en fazla patenti elinde bulunduran grup, 'Miracle-Hyponica Ekolojik Sera Sistemi' ismini koydukları teknolojiyi sözleşmeli tarım modeliyle Türkiye'de yaygınlaştırmayı planlıyor. 10 dönüm ve katları şeklinde kurulacak sistemin kurulum maliyeti her 10 dönüm yer için 1,5 milyon Euro'yu bulacak. Yıl sonuna kadar 10 sözleşme yapmayı hedefleyen şirket, bugüne kadar Adana ve Mersin'de 2 sözleşme imzaladı. Kurulan sistemlerin 20 yıl boyunca tüm ürünlerini almayı garanti edeceklerini duyuran üst yönetici, yatırımın 36-40 ay içinde maliyetini çıkaracağını ifade ediyor. Esas faaliyet alanı plastik boru ve üretimi olan Dizayn Grup, değişik alanlarda iş yapan şirketlerini ilerleyen zamanlarda duyuracakları 'tek isim' altında toplayacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ