Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Küçükbaş hayvan ithali de yapılabilir - Makro Ekonomi Haberleri

        Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, küçükbaş hayvanların sayısının çok azaldığını belirterek, "Mutlaka onun da ithali gerekiyor. Çünkü mevcudun tekrar canlanması uzun süre alacak" dedi. Fazlı Yalçındağ, canlı ve kasaplık sığır ithali, küçükbaş hayvancılık, kırmızı et fiyatları ve EBK'ya 100 bin ton canlı kasaplık ve besilik sığır ithali izni verilmesi konularını değerlendirdi. Kurban Bayramı arifesinden itibaren kırmızı et fiyatlarının tırmanmaya başladığını, bu yılın Nisan ayında en yüksek noktaya geldiğini belirten Yalçındağ, federasyon olarak 2009 yılı Haziran ayından itibaren raporlar hazırladıklarını, yetkililere durumu aktardıklarını söyledi. Türkiye genelinde yapılan hayvan sayımlarında fiyatların bu kadar yükselmesini gerektirecek bir durum olmadığının görüldüğünü belirten Yalçındağ, "Son yapılan sayımda Türkiye'nin hayvan varlığı 2 milyon 200 bin olarak tespit edildi. Bu sayı Türkiye'nin 7 aylık et ihtiyacını karşılayacak düzeyde" dedi

        KÜÇÜKBAŞ HAYVAN İTHALİ GEREKLİ

        Küçükbaş hayvancılığın Türkiye'de önemli bir sektör olduğunu vurgulayan Yalçındağ, Bakan Eker'le yaptıkları görüşmede bu konudaki sorunları da aktardıklarını, küçükbaş hayvan ithal edilmesi konusundaki görüşlerini ilettiklerini söyledi. Yalçındağ, şöyle devam etti: "Özellikle küçükbaş hayvancılık konusunda büyük sıkıntılarımız var. Dramatik biçimde azaldığı gerçeğiyle karşıya karşıyayız. Mutlaka onun da ithalatı gerekiyor. Çünkü mevcudun tekrar canlanması uzun süre alacak. Besici besi materyali bulamıyorsa bu temin edilmeli. Küçükbaş hayvan yetiştirilmesi için son derece elverişli olan ülkemizde acil önlemler alınmalı. Türkiye'de küçükbaş hayvancılığı tekrar geliştirmek zorundayız."

        ET FİYATLARINDA YÜKSELME VAR

        Et fiyatlarının yükselmeye başladığını da kaydeden Yalçındağ, karkas etin kilogramının 16 liranın üzerinde olduğunu, EBK'ya 100 bin ton canlı kasaplık ve besilik sığır ithal izni verilmesinin ardından fiyatların yeniden dengeye oturmasını beklediklerini söyledi. Yalçındağ, "Devletin blöf yaptığını söyleyenler, '80 hayvan kesildi bu nedir ki' diyenler gereken cevabı alacak" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ