Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Bal üretimi tehlikede - Makro Ekonomi Haberleri

        Türkiye genelinde mevsim normalleri üzerinde görülen yağışlar ve hava sıcaklığı düşüşünün bal üretimini olumsuz etkilediği bildirildi.

        Eskişehir Arıcılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Gürbüz Turhan, yaptığı açıklamada, 2009 yılına arıcılık sektörünün iyi başladığını, arıların eylül ayında çok iyi ve güçlü durumda bulunduğunu kaydetti.

        Arıların 2010 ilkbaharında, hava sıcaklığının mevsim normallerinde seyretmesiyle iyi bir gelişme gösterdiğini ifade eden Turhan, şöyle konuştu:

        ''Nisan ve mayıs aylarında iyi giden hava sıcaklıkları haziran ayına gelindiğinde düştü. Geçen ay beklenilenin üzerinde yağışlı havayla karşılaştık. Hava sıcaklığının düşüklüğü ve yağış miktarının fazla olması arıların yaşam düzenin değiştirdi. Arılar, geçen ay içinde bal yapması gerekirken yavru yapmaya başladı. Normalde arılarımız nisan ve mayıs aylarından yavru yapmalıydı. Sıcaklık ve yağış değişikliği arıların aldanmasına neden oldu. Arılar yaz dönemini geçirdiğimiz günlerde bal yapması gerekirken çok az miktarda polen ve bal getirip yavru yapıyor. Kovanlarımızın çoğunda ana arı memesi var. Bu yüzden kovanlarımız oğul verme yöntemine girdi. Oğul veren kovandan bal alamıyoruz. Kovanlarımızda sanki ilkbahar mevsimindeki gibi yavrular var.''

        ''BAL REKOLTESİNDE VERİM KAYBI YAŞANACAK''

        Turhan, arıcılığın son yıllarda çeşitli nedenlerden dolayı rekolte kaybı yaşadığını belirtti.

        Ülkede haziran ayındaki aşırı yağışlar nedeniyle çiçeklerin açtığını anlatan Turhan, ''Bu çiçeklerden arıların polen ve bal toplamasını umuyoruz. Ancak, temmuz ayı sıcaklıklarının mevsim normallerinde seyretmesi çiçekteki nektarı kurutacaktır. Bu yüzden bal rekoltesinde verim kaybı yaşanacak. Arılar, yavru verirken, bal vermeyecek. Arıcılık tamamen doğayla bağlantılı. Arılarımızı doğaya uygun yerlerde gezdirip ürün almaya çalışacağız'' dedi.

        KESTANE AĞAÇLARI KURUYOR, ÜRETİM DÜŞÜYOR

        Artvin Arıcılar Birliği Başkanı Ahmet Necmi Yazıcı da, bölgelerinde de bitkilerin çiçek açmasındaki zamansal değişikliklerin bal üretiminin düşmesine neden olduğunu söyledi. Yazıcı, daha önce 25 Haziran gibi başlayan bal sağımının 10 Temmuza kadar ilerlediğini kaydetti.

        Bal üretiminde yöredeki kestane ağaçlarının önemine değinen Yazıcı, son 5-6 yıldır nedenini henüz bilmedikleri şekilde kestane ağaçlarının neredeyse yarısının kuruduğunu, bunun bal üretimini olumsuz etkilediğini belirtti.

        Durumu yetkililere bildirdiklerini ancak, şu ana kadar kesin bir çözüm bulunamadığını vurgulayan Yazıcı, şöyle devam etti:

        ''Mevsimler arasındaki değişiklikler bitkiler üzerinde çok etkili oluyor. Arıların görevi çiçeklerden polenleri toplayarak bal yapmak. Ancak bitkiler zamanında açmayınca onlar da bal üretemiyor. Dolayısıyla Artvin'de bal rekoltesinde her yıl bir düşüş olduğunu söyleyebiliriz. Bölgemizde arıların bal yapmak için kullandığı en önemli türlerden biri kestane ağaçları. Özellikle kestane ağaçlarının kuruyor olması arıcılık için çok kötü bir durum.''

        RİZE'DE DE DÜŞTÜ

        Rize Arıcılar Birliği Başkanı Fevzi Civaoğlu ise, ilde 2 bin 500 civarındaki arıcının yaklaşık 75 bin civarında kovanının bulunduğunu tahmin ettiklerini belirtti.

        Kovanlardaki arı sayısında henüz belirleyemedikleri nedenle azalma olduğunu ifade eden Civaoğlu, ''böyle olunca arı miktarı yönünden yeterince güçlenemeyen kovanlarda bal üretimi düştü'' dedi.

        Ayder 58 Nolu Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Yazıcı ise bölgeye uygun arının Kafkas arı ırkı olduğunu, ancak son yıllarda başka yerlerden getirilen arı ırklarının Kafkas arısının melezleşmesine neden olduğunu ileri sürerek, ''Bu da Kafkas arısının azalmasına neden oluyor. Ayrıca başka bölgelerden getirilen arılarla çeşitli hastalıklar da bölgemize taşınıyor. Bu nedenle son yıllarda kolonilerde düşüş oldu'' dedi.

        ARILAR MAYIS, HAZİRAN AYLARINDA ÇALIŞAMADI

        Van Arıcılar Birliği Başkanı Halil Elesan da, hava sıcaklığının artması ve yağışların durmasıyla temmuz ayında arılardan istenilen verimi alabilmeyi planladıklarını söyledi.

        Elesan, Türkiye'nin en yüksek rakımlı kentlerinden biri olan Van'da, arıcılık sezonunun diğer bölgelere göre farklılık gösterdiğini belirterek, yüksek rakımın arıların çalışma sezonunu da geciktirdiğini kaydetti.

        Elesan, sıcak bölgelerde, ilkbahar mevsiminden itibaren çiçeklerden polen toplayan arıların, Doğu Anadolu Bölgesi'nde soğuk hava nedeniyle mayıs, haziran aylarında polen toplamaya başladığını vurgulayarak, bu aylarda bölgede görülen yağışlı ve soğuk havanın ise arıların çalışmasını engellediğini ifade etti.

        Mevsimsel hava değişikliğinden dolayı kovanlardaki doluluk oranında geçen yıllara göre azalma olduğuna dikkati çeken Elesan, ''Hava sıcaklığının artması ve yağışların durmasıyla Temmuz ayında arılardan istenilen verimi alabileceğimizi düşünüyorum'' diye konuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ