Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Domatesi 5 liraya çıkaracak kabus! - Makro Ekonomi Haberleri

        Ebru Erdoğan / Gazete Habertürk

        Türkiye'de geçen yıl görülmeye başlayan domates güvesi, seralardaki üretimi olumsuz etkiliyor. Önlem alınmaması durumunda zararlının, domates üretimine ciddi darbe vuracağı dile getiriliyor.

        Türkiye'de ilk defa Aralık 2009'da Antalya'nın Kaş ilçesinde görülen Tuta Absoluta (domates güvesi), domates üretimini tehdit ediyor. Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, zararlının kısa zamanda ürünün tamamını yok edebildiğini belirtirken Baydar Tarım'dan Özgür Küçüksarı, önlem alınmazsa kışın domatesin kilogram fiyatının 5 liraya çıkacağını söyledi.

        Bu yıl özellikle son birkaç haftadır görülen domates güveleri, her ne kadar Ukrayna ile ihracatta soruna yol açmış olsa da mayıs sonu ve haziran başında büyük kısmı biten hasadı çok fazla etkilemedi. Şu anda rakımı yüksek bölgelerde hasadı yapılmamış bazı tarlaları olumsuz etkilediği dile getirilse de kısa sürede tüm tarlayı yok edebilen güvelerle ilgili asıl kaygı ağustos ayında yapılacak yeni ekimler için yaşanıyor. Ağustosta dikilecek yeni fidelerin kasımda ürün vereceğini anlatan Küçüksarı, "Bazı üreticiler domates üretmekten vazgeçmeyi düşünüyor. Türkiye'de 1 yıldır bilinen bir zararlı olduğu için hiçbir ilaç çözüm sağlamıyor. Acilen önlem alınmazsa kışın domatesi ancak 5 lira ödeyip yiyebileceğiz" diye konuştu.

        Ali Çandır ise zararlının Türkiye faunasına yerleştiğini ve özellikle giriş yaptığı Ege ve Akdeniz'deki açık alan ve örtü altı yetiştiriciliğinin yapıldığı domates alanlarında yayılım eğilimine geçtiğini kaydetti. Çandır, güvelerin kısa zamanda bazı domates alanlarında yüzde 60 hatta yüzde 100'lere varan zarar verdiğine dikkat çekti.

        ‘Çalışmalarımız sürüyor'

        Antalya İl Tarım Müdürü Bedrullah Erçin, üreticilerin eğitimleriyle ilgili çalışmalarının sürdüğünü belirterek, Tarım Bakanlığı'nın da önümüzdeki dönem için tedbirler alacağını söyledi. Bu yıl ki hasat döneminin az zararlarla kapatıldığını ifade eden Erçin, "Eğitimlerin yanı sıra, seralara güve girişini engelleyecek yollar araştırıyoruz. Umarız önümüzdeki dönemde Bakanlığın da çalışmalarıyla bu soruna bir çözüm bulabiliriz" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ