Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para 'Yerli silah' kavgası - Makro Ekonomi Haberleri

        Geçtiğimiz günlerde lanse edilen ve Makine Kimya Endüstrisi (MKE) tarafından geliştirdiği belirtilen "Mehmetçik-1" isimli "tamamen yerli" yeni piyade tüfeği büyük ses getirmişti. "Mehmetçik-1"in dünyada kullanılan piyade tüfeklerinin en iyi özelliklerini üzerinde toplayan bir özelliğe sahip olduğu ve 3 adet prototipinin üretildiği açıklanmıştı.

        ŞOK İDDİA!

        Fakat "Mehmetçik-1" ile ilgili olarak bugün şok bir iddia ortaya atıldı. İddianın sahibi ise Sarsılmaz Silah Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Latif Aral Aliş.

        Aliş, Makine Kimya Endüstrisi (MKE) nin özgün tasarım olarak duyurduğu “Mehmetçik 1” piyade tüfeğinin özgün bir tasarım olmadığını belirterek, “Projenin başlangıcından beri Mehmetçik-1 adı altında üretileceği ve tamamen yerli olduğu söylenen piyade tüfeğinin yabancı üretim bir tüfeğin üzerine Mehmetçik-1 yazılmasından öte bir şey olmadığı anlaşılmıştır” dedi.

        "İLK YERLİ PİYADE TÜFEĞİNİ BİZ ÜRETTİK"

        Aliş, “Tekel zihniyetiyle getirilen kısıtlamalar ve engellemelere rağmen Sarsılmaz Silah Sanayi, ülkemizin mevcut potansiyelinden yararlanarak ilk ve tek özgün Piyade Tüfeği Ar-Ge ve tasarımını gerçekleştirmiş, seri üretim yapabilmek için gereken prototip üretim safhasına gelmiştir” diye konuştu.

        Sarsılmaz Silah Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Latif Aral Aliş’in özgün tasarım piyade tüfeği hakkında yaptığı açıklama şöyle: “Ülkemiz bu güne kadar özgün tasarım bir Piyade Tüfeğine sahip olamamış ve Silahlı Kuvvetlerimiz ne yazık ki ana muharebe silahında bile yurtdışına bağımlı bırakılmıştır. Piyade Tüfeği tasarım ve üretiminin bu güne kadar başarılamamasında ki en büyük etken, ülkemizin potansiyelinin kullanmasının önüne konulan yapay ama maksatlı engeller olmuştur.

        ‘Kamuoyu yanlış bilgilendiriliyor’

        Türkiye'de Piyade Tüfeği üretim sorumluluğunun başlangıçtan itibaren Makine Kimya Endüstrisi Kurumu’na verildiğini söyleyen Aliş, "Ancak yıllardır sürekli çalışma yaptığını ve özgün tasarım Piyade Tüfeğini üreteceğini belirten Kurum’un bu zamana kadar herhangi bir özgün tasarım tüfeği üretip Türk Silahlı Kuvvetlerinin kullanımına sunduğu görülmemiştir. Mehmetçik-1 adı altında üretileceği ve tamamen yerli olduğu söylenen Piyade Tüfeğinin yabancı üretim bir tüfeğin üzerine Mehmetçik-1 yazılmasından öte bir şey olmadığı gerek fuarda sergilendiği halinden, gerekse basında çıkan resimlerden anlaşılmıştır" dedi.

        Mehmetçik-1 projesinde, ilk açıklamadan bu yana yaklaşık 2 yıl geçmesine rağmen hiçbir somut sonuç elde edilemediğini iddia eden Aliş, gelinen noktada her türlü maddi ve manevi desteğe rağmen ortada özgün piyade tüfeği anlamında çıkan bir ürün olmadığını söyledi.

        ‘SARSILMAZ özgün tasarımı gerçekleştirdi’

        Sarsılmaz Silah Sanayii'nin, ilk ve tek özgün Piyade Tüfeği Ar-Ge ve tasarımını gerçekleştirdiğini, seri üretim yapabilmek için gereken prototipin de üretim safhasına geldiğini belirten Aliş, "Bu safhaya kadar proje ile ilgili Tübitak’tan, 3 ayrı üniversiteden ve diğer sanayi kuruluşlarımızdan değişik konularda destek alınmıştır. Türkiye’nin ilk özgün tasarım Piyade Tüfeğini tasarlama ve prototip üretimine hazır olma gururu yalnız Sarsılmaz Silah Sanayine değil aynı zamanda emeği geçen diğer kurumlarımıza da aittir" dedi.

        Aliş'in açıklamasına göre Tübitak destekli Ar-Ge projesi ile özgün tasarımı gerçekleştirilen piyade tüfeği;

        - 5.56 mm standart Nato mermisi kullanıyor.

        - 2.6 kg ağırlığı ile çok hafif olan tüfek her koşulda kolay taşınabiliyor.

        - 80 cm uzunluğu ile her türlü şartta kolay kullanılabilirlik sağlamakta, özellikle helikopter ve zırhlı araçla intikallerde, ormanlık alanlar ve meskûn mahallerde verimli bir şekilde kullanılabiliyor.

        - Teknolojinin geliştirdiği dayanıklı hafif alaşımların ve kompozit malzemelerin kullanıldığı silahın namlu içi nano teknoloji kullanılarak kaplanmış olup, ısınma, şişme, kirlenme problemleri çözülmüş, sürtünme azaltılarak namlu ömrü uzatılmış durumda.

        - Modüler yapısı ile her türlü aksesuarın kolayca takılarak kullanılmasını sağlıyor.

        - Üstün ateş gücü ve isabet hassasiyeti ile kullanıcısına büyük üstünlük sağlıyor.

        Piyade Tüfeğinin öncelikle prototip üretiminin ve neticede seri üretiminin gerçekleştirilebilmesi için yasal izinlerin alınması gerektiğini söyleyen Aliş, "Şirketimiz bu izinlerin verilmesi için Milli Savunma Bakanlığı’na müracaat etmiş ve uzun bir süredir Bakanlık’tan hasretle izin verilmesini beklemektedir" açıklamasını yaptı.

        Gerekli izinler verildiğinde tasarımı Ülkemize ait, Ülkemizin hammaddesi ve işçiliği ile tamamen yerli kaynak kullanılarak üretilecek bu piyade tüfeği Türk Silahlı Kuvvetleri kullanımına sunulabilecektir. Ayrıca Dünya Silah pazarına girecek ve Ülkemizin önemli bir ihracat kalemi olacaktır”

        Sarsılmaz tarafından tasarlanan piyade tüfeğinin teknik özellikleri ;

        Kalibre 5.56X45mm NATO

        Şarjörsüz ağırlık 2.6 kg

        Silah Boyu 80 cm

        Namlu Özellikleri Nano teknoloji kaplamalı, 6 Yiv & Set

        Namlu Çıkış Hızı 900 m/sn

        Namlu Çıkış Enerjisi 1700 Joule

        Etkili Menzil 600 m

        Dakikadaki atım sayısı 950 rpm

        Atış kontrol sistemi Emniyet - Yarı otomatik - Tam otomatik

        SARSILMAZ Piyade Tüfeğinin monoblok modüler gövde yapısı her türlü aksesuarın kolayca takılarak kullanılmasını sağlamaktadır. NATO Mil.Std. 1913’e göre tasarlanmış piccattiny rail içeren monoblok gövde üzerine standart monte tertibatına sahip her türlü aksesuar ilave aparata ihtiyaç duyulmadan hızla monte edilebilmektedir. Gündüz normal dürbün kullanan bir silaha gece 30 saniyeden az bir zamanda termal nişan dürbünü takılması mümkün olabilir.

        SARSILMAZ PİYADE TÜFEĞİ MODÜLER GÖVDESİNE TAKILABİLECEK AKSESUARLAR

        Ön ve arka mekanik nişangahlar,

        Optik nişangahlar,

        Taşıma kolu,

        Red Dot hızlı nişan aletleri,

        Keskin nişancı dürbünleri,

        Lazer işaretleyiciler,

        Yakın mesafe aydınlatma fenerleri,

        Hafif silah gece görüş dürbünleri,

        Termal silah dürbünleri,

        Namlu altı bombaatarlar,

        Ön destek el tutamakları,

        Çatal ayaklar,

        Susturucular

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ