Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para 743 milyon Euroluk Süpppeeeerrrr Lig! - Makro Ekonomi Haberleri

        Ünsal Ereke / HT Ekonomi

        10 Haziran’da başlayan ve 1 Eylül tarihinde sona erecek transfer döneminde Türkiye Süper Ligi’ndeki futbol kulüpleri şimdiye kadar 58.3 milyon Euro’luk futbolcu transfer edip, 20.7 milyon Euro değerinde futbolcu sattılar. Ortaya çıkan -37.6 milyon Euro’luk dengeyle Türkiye, İngiliz Premier Lig’in ardından futboldaki cari açıkta dünya ikinciliğini üstlendi.

        İnternette transfer piyasasını ölçen ‘transfermarkt’ sitesindeki verilere göre, Premier Lig’deki takımlar şimdiye kadar 271.3 milyon Euro’luk transfer harcamasına karşılık 93.3 milyon Euro’luk oyuncu satışı gerçekleştirdi. Böylece - 178 milyon dolarlık dengeyle dünya futbolunda cari açığı en fazla lig unvanını ele geçirdi. Bunda Körfez sermayesini arkasına alan Manchester City’nin 87.9 milyon Euro’luk çılgın harcaması da etkili oldu.

        Futbolcu ticaretinde dengeyi en iyi ayarlayan ülke Portekiz oldu. Portekiz kulüpleri Avrupa’ya sattıkları sadece 3 oyuncudan 114 milyon Euro’luk satış gerçekleştirerek bu alanda Türk kulüplerini katladı. La Liga ekipleri ise 212.9 milyon Euro’luk futbolcu satışıyla İspanya’yı en değerli futbolcu satan ülkelerin başına taşıdı. Ancak kulüplerin pahalı transfer harcamaları sayesinde İspanya ikinciliğe düştü.

        279 OYUNCU GELDİ

        Geçen yıl Türkiye Süper Lig’deki ekipler toplamda 87.4 milyon dolarlık transfer harcaması gerçekleştirip, kulüplerinden 42.7 milyon Euro’luk futbolcu satmışlardı. Dünyada bu yıl futbol takımlarına gelen oyuncular sıralamasında Türkiye 279 oyuncuyla ikinci sırada yer aldı. Serie A’daki kulüpler ise transfer sezonunun açılmasından itibaren imza attırdıkları 384 oyuncuyla İtalya’yı birinciliğe taşıdı. En çok oyuncu gönderen kulüpler arasında da bulunan Türkiye’de bu yıl 225 oyuncu kulüplerinden ayrıldı. Ankara ekibi Gençlerbirliği 33 futbolcuyla yolunu ayırırken, bu gidişlerden kasasına sadece 600 bin Euro kaldı. Süper Lig’in yeni ekibi Bucaspor ise çoğu bedelsiz 23 futbolcuyla anlaşma imzaladı.

        SÜPER LİG TAKIMLARININ DEĞERİ 743.3 MİLYON EURO

        Spor Toto Süper Lig'de 2010-2011 sezonunda mücadele edecek 18 takımın toplam değeri 743.3 milyon Euro olarak hesaplanırken, en pahalı kadro Fenerbahçe’nin oldu. Fenerbahçe'nin bu sezon kadrosunda bulundurduğu futbolcuların toplam bonservis bedeli 133 milyon 400 bin Euro olarak hesaplandı. Sarılacivertlilerin kadro değerinin, en yakın rakibi Galatasaray'dan 27, Guti ve Quaresma gibi dünya yıldızlarını kadrosuna katan Beşiktaş'tan ise 40 milyon Euro daha fazla olması dikkat çekiyor. Galatasaray’ın kadrosu 106.4 milyon Euro olurken, Beşiktaş’ın 93.1, Trabzonspor’un 64.8 ve Bursaspor’un kadrosu da 51.4 milyon Euro olarak hesaplanıyor.

        EN DEĞERLİSİ ARDA

        Süper Lig'in en değerli futbolcusu olarak ise Galatasaraylı Arda Turan gösterildi. Milli futbolcunun bonservis bedeli 16 milyon Euro olarak listede yer aldı. Listede ikinci sırada 13.5 milyon Euro ile Fenerbahçeli Diego Lugano, üçüncü sırada ise 12 milyon Euro değerle geçen sezonun ikincisi Galatasaraylı Elano Blumer bulunuyor. Listedeki ilk 20 futbolcudan 8'i Fenerbahçe, 6'şar tanesi de Galatasaray ve Beşiktaş forması giyerken, son şampiyon Bursaspor ile Türkiye Kupası ve TFF Süper Kupa sahibi Trabzonspor'dan hiçbir futbolcunun listede ilk 20'ye girememesi dikkat çekti.

        Fenerbahçe 4 büyükler içerisinde transfer cari açığı en fazla kulüp

        Fenerbahçe bu yıl transfer ettiği 14 milyon Euro’luk oyuncu bedeliyle transfer harcamasında şu anda önde. Ancak parayla hiçbir oyuncusunu satamaması sarı lacivertlileri Türkiye’deki ‘cari açığı en yüksek kulüp’ düzeniye ulaştırıyor. 9.5 milyon Euro’luk harcamasından daha fazla (15.4 milyon Euro) futbolcu satan Galatasaray’da ise durum tam tersi. Beşiktaş ve Trabzonspor’un ise yüksek bonservisle oyuncu alma - düşük gelirle oyuncu satma politikalarını yıllardan bu yana istikrarla sürdürdükleri görülüyor.

        KADRO DEĞERLERİ

        Takım Değer (milyon TL)

        1-Fenerbahçe 133.4

        2-Galatasaray 106.4

        3-Beşiktaş 93.1

        4-Trabzonspor 64.8

        5-Bursaspor 51.4

        Avrupa’nın devleri borçtan korktu transferde ürkek kaldı

        Borçları yıllar geçtikçe artan Avrupa’nın dev futbol takımlarının bu yıl transferde pek fazla açılmamaları dikkat çekti. Geçen yıl dünyanın en pahalı transferi olarak Portekizli yıldız Christiano Ronaldo’yu 94 milyon Euro’ya renklerine bağlayan Real Madrid, bu yılın unvanını David Villa’yı 40 milyon Euro’ya Valencia’dan renklerine bağlayan Barcelona’ya kaptırdı.

        GEÇEN YILKİ REAL MAZİ OLDU

        Ancak bu yılın rekor transferinin geçen yılkinin neredeyse yarısı olması dikkat çekiyor. Bunda da ekonomik kriz ortamından çıkan kulüplerin hızlı borçlanmalarını daha da ileriye taşımama istekleri etkili oldu. Bu yıl 63 milyon Euro harcayan Real Madrid’te geçen yıl bu rakam 257.4 milyon Euro olmuştu. Transferde bu yılın önde gideni İngiliz Manchester City, geçen yıl da 147.3 milyon Euro harcamıştı. İspanyol Valencia takımı Barcelona’ya sattığı David Villa ve Manchester City’ye verdiği David Silva’dan

        78 milyon Euro para kazandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ