Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Hürriyet ve Kanal D dışında cazip mal yok - Makro Ekonomi Haberleri

        DOĞAN Gazetecilik mi pahalı, Hürriyet mi ucuz?

        Star TV kendi başına ne kadar eder? Kanal D ve Hürriyet’in içinde bulunmadığı bir pakete (içinde Star TV ve Milliyet, Posta, Radikal’in olduğu) kim ne kadar önerebilir?

        Binlerce yatırımcı Doğan Holding, Doğan Yayın Holding ve Doğan Gazetecilik hisselerinin performansını yakından takip ediyor. Ve hisse senetlerinin birkaç günlük performansı da -elbette bana göre- kimi şirketin aşırı değerlendiğini gösteriyor. Başka bir deyişle, beklentiler artık rasyonel boyutların dışına çıktı...

        Bir şirketin değerini belirleyen onlarca faktör sayabilirsiniz. Pazarın durumu (doygun mu, gelişmeye meyilli mi), şirketin sektördeki payı, ülkenin ekonomik yapısı, istikrar vs...

        Ancak temel gösterge EBITDA (Earning Before Interest Taxes, Depreciation and Amortization). Türkçe’si de FAVÖK (Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kâr) Bu gösterge, bir şirketin ana faaliyetlerinden kâr mı zarar mı ürettiğini ortaya koyuyor. Ve dünyada medya şirketlerinin satın alma değerleri (hele kontrol hisseleri de söz konusuysa) EBITDA çarpı 5 ile 10 arasında değişiyor. Yani bir medya şirketinin yıllık EBITDA’sı 100 milyon dolar ise satın alma sırasında hisse değeri (ülkesine, bölgesine göre) 500 milyon dolar ile 1 milyar dolar arasında değişiyor.

        Doğan Gazetecilik’in şu anki piyasa değeri 241 milyon dolar. EBITDA ise şu anda yok, yıl sonunda belki 7 milyon dolar civarında olacağını bilançodan çıkarabiliriz. Neredeyse 36 kat bir değerden söz ediyoruz.

        Hürriyet’te ise (teknik detaylara boğmayayım) bu oran 10 kat. Yani makul ve mantıklı bir seyir söz konusu. Başka bir deyişle, Doğan Gazetecilik aşırı değerli gözüküyor. (Bu satış süreciyle birlikte hisse toplayanların bu hesabı yapıp yapmadıklarından emin değilim.)

        Reel bir veri daha... Doğan Gazetecilik, kendisine bağlı Milliyet, Posta, Radikal gibi gazeteleri üretmek ve dağıtmak için 2010 yılının 6 ayında 177 milyon TL harcamış. Elde ettiği gelir ise 181 milyon TL...

        Gazete tirajlarındaki düşüş ve pazara giren Habertürk Gazetesi lehine gelişen reklam akışının etkileri de yılın ikinci yarısında Doğan Gazetecilik bilançolarına olumsuz yansıyacak. Yani şirketin borsa değerinin aşırı değerli olmasını, beklentilerle açıklamak mümkün değil.

        Küçük bir Star TV analizi yapalım. Türkiye’nin en büyük reklam alan dört kanalından birisi Star TV. Reyting oranı yüzde 9 civarında. Televizyonlarda harcanan her yüz liralık reklam gelirinin de 11 ile 12 lirası bu kanala gidiyor. 2010 yılının ilk altı ayında televizyon reklam harcaması 1 milyar lira oldu. Yıl sonunda ise 2 milyar olacağını varsayabiliriz. Star’ın alacağı reklam geliri ise 200 ile 220 milyon TL olacak. Bu kanalın mali yapısı açıklanmamakla birlikte (yüksek bedelli prodüksiyonlar nedeniyle) faaliyet kârı üretemediği biliniyor.

        Star TV ve Doğan Gazetecilik’e ait gazetelere talip olanların önerdiği rakamın (istendiği söylenen 750 milyon dolara rağmen) 300 milyon doları aştığını sanmıyorum. (İpek Grubu’nun bir yıl önce o da vadeli önerdiği rakam.) Nitekim, sızan bilgilere göre yabancı yatırımcılar bu şirketlerden çok, Kanal D ve Hürriyet’in içinde olduğu bir pakete yönelmiş görünüyor. Bu şirketler için önerilen veya önerilmesi muhtemel rakamları da bir başka gün analiz edeceğim.

        (Not: Bu değerlendirmelerle ilgili teknik bir hata yaptığımı ya da bu şirketlerin aksine daha değerli olduğunu nedenleriyle açıklayacak olanlara bu köşenin kapısı açık elbette.)

        DOĞAN GERÇEKTEN SATACAK MI? TIKLAYIN

        ysemerci@htgazete.com.tr

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ