Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para "Dolar küresel rezerv para birimi olarak kalacaktır" - Makro Ekonomi Haberleri

        ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, ülkelerin ekonomik büyümeyi sağlamak için paralarının değerini düşüremeyeceğini ve doların küresel rezerv para birimi olarak kalacağını düşündüklerini söyledi.

        Geithner, California eyaletinin Palo Alto bölgesinde bir panelde yaptığı konuşmada, ''ABD ve hiçbir ülke rekabet için, gelişmek için parasının değerini düşüremez. Bu uygun, mantıklı bir strateji değil ve bununla iştigal etmeyeceğiz'' dedi.

        Çin para birimi yuanın değerinin düşük olmasının, ABD ve diğer ticari ortakları için adil olmadığını, çünkü dengesiz bir oyun alanı yarattığını ve Çinli şirketlere önemli oranda kısa vadeli avantaj sağladığını belirten Geithner, Çin'in ekonomik büyümesini ihracat yerine iç tüketime dayandırarak yeniden dengelemesine yardımcı olmak için yuanın değerinin artmasına izin vereceğine inandığını kaydetti.

        Çin yönetimi, yuandaki değer artışının birçok ihracatçının iflasına, milyonlarca kişinin işini kaybetmesine yol açacağını, ancak ABD'nin kötüleşen rekabet edebilirliğine ve tasarruf açıklarına çözüm bulmaya katkıda bulunmayacağını belirtiyor.

        Çin Merkez Bankasından bir yönetici People's Daily gazetesine verdiği demeçte, ''Daha fazla döviz kuru reformunda muhtemel olumsuz etkiyi en aza indirmeye çalışmalıyız'' dedi.

        -DOLAR KÜRESEL REZERV PARA BİRİMİ-

        ABD Hazine Bakanı Geithner, doların küresel reverz para birimi olmaya devam edeceğini de söyledi.

        Güçlü dolara güveni korumak için çok sıkı çalışacaklarını ifade eden Geithner, ''ABD'nin, uluslararası finans sisteminde özellikle önemli, özel bir rol oynadığının farkındayız, çünkü dolar küresel finans sisteminin temel rezerv varlığı olarak hizmet görüyor. Dolar sonsuza kadar küresel rezerv parası olarak kalmayacak'' diye konuştu.

        Geithner, 22-23 Ekim'de Güney Kore'nin Gyeongju kentinde yapılacak G-20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankaları Başkanları toplantısına katılmak için bu ülkeye gidecek. Toplantıda, kurlarla ilgili gelişmeler, hükümetlerin teşvik önlemleri ve diğer ekonomik politikalar ele alınacak.

        G-20 liderler zirvesi ise 11-12 Kasım'da başkent Seul'de yapılacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ