Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Doğum borçlanması hakkında en çok merak edilenler - Makro Ekonomi Haberleri

        Kamuoyunda ''analık borçlanması'' olarak bilinen ve doğum yapan sigortalıların, çalışmadıkları dönem için yapacakları ''doğum borçlanması'' miktarını asgari ücret üzerinden belirlemeleri, başvuruyu ise ''gerekli parası olduğunda'' yapmaları tavsiye edildi.

        Prim günü dolmuş ve yaşı bekleyen sigortalıların ya da prim gününün dolacağı tarihle yaşı aynı zamana rastlayanların ise borçlanma yapmaları halinde sigortalılık süresinin geriye gitmeyeceği, ama borçlanmanın emeklilik maaşını yükselteceği belirtildi.

        SGK İzmir İl Müdürü Mustafa Keskin, AA muhabirine yaptığı açıklamada doğum borçlanmasının kimlerin, hangi koşullarda başvurması halinde avantaj sağlayacağına dair sıkça merak edilen sorulara yanıt verdi.

        Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) kapsamında işe girdikten sonra doğum yapan her kadın sigortalının, doğum borçlanmasına başvurabileceğini belirten Keskin, doğumdan önce eski adıyla SSK yeni adıyla 4/1 A kapsamında sigortalı olarak işe giriş kaydının yapılmış ve prim ödenmiş, doğan çocuğun yaşıyor ve borçlanma yapılacak süre kadar çalışmamış olması koşullarının arandığını bildirdi.

        Keskin, borçlanılan hizmet sürelerinin yalnızca prim gün sayısına ilave edileceğini, dolayısıyla ilk işe giriş tarihini geriye çekmeyeceğini söyledi.

        -BORÇLANMANIN ŞARTLARI

        Doğum borçlanması yapabilmek için iki temel şartın bulunduğunu belirten Keskin, ''Şartlardan biri bu, ilk sigortalı olduğu tarihten önce doğum yaptıysa, onlar borçlanma yapamıyorlar. Bir de doğumdan sonra borçlanma yapacağı sürede çalışmamış olması gerekiyor. Eğer çalışmış ve sigortalı olmuşsa yine borçlanma yapamıyor'' dedi.

        Keskin, halen çalışmayan annelerin çalışılmamış süre kadar, ama 1 çocuk için en fazla 2 yıl, iki çocuk için 4 yıl borçlanma yapabildiğini söyledi.

        Halen çalışan ama doğumdan sonra ücretsiz izin alan sigortalıların ise izinde oldukları süre kadar borçlanma yapabildiklerini ifade eden Keskin, ''Yani priminin ödenmediği süre ne kadarsa, o süre kadar borçlanıyor. Ama buradaki sürenin üst limiti 6 ay. Çocuk doğdu, işten ayrıldı, o zaman 2 yıl borçlanıyor'' diye konuştu.

        Başvuruların çok kısa sürede ve basit bir işlemle tamamlandığını belirten Keskin, ''Sadece bize talepte bulunmaları gerekiyor. Burada bir talep formunu dolduracaklar. Talepte bulunduktan sonra hesaplamayı yapıp tebligatta bulunuyoruz. Sigortalı da bir ay içinde ödemeyi yapıyor'' dedi.

        Uygulamanın son başvuru tarihinin olmadığını, istendiği zaman borçlanma talebinde bulunulabileceğini ifade eden Keskin, ''Bu, kanun maddesi. Yani bundan sonra kazanılmış hak olacak. Dolayısıyla bu kanunun kalkması mümkün değil, çünkü verilen bir hak olacak'' diye konuştu.

        Prim günü dolmuş, ama maaş bağlanması için yaşı bekleyen ya da prim gün sayısının dolduğu tarihle emeklilik tarihi aynı zamana gelenlerin sigortalıların durumuna ilişkin Keskin, ''Bu sigortalılık süresini geriye götürmüyor. Yani onların zaten prim sorunu yok. Ama emekli maaşına yansıması gibi bir durum söz konusu. Yani borçlandığınızda daha fazla prim ödeyerek emekli olacağınız için emekli maaşınız yükselecek'' dedi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ