Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Damacana suda büyük rekabet! - Makro Ekonomi Haberleri

        Türkiye'de, bu yılı 3,2 milyar liralık toplam ciroya kapatmayı hedefleyen ambalajlı su üreticilerinin damacana su rekabeti büyüyor.

        AA muhabirinin Ambalajlı Su Üreticileri Derneği ile bazı firmalardan derlediği bilgiye göre, geçen yılı 9 milyar litreye ulaşan su pazarı hacmi ve 3,1 milyar liralık ciroyla kapatan sektör, bu yıl hedef büyüttü.

        Hızlı büyümenin devam edeceği 2010 yılında su pazarı hacminin 9,5 milyar litreye ulaşacağını öngören ambalajlı su üreticileri, bu yılı yaklaşık 3,2 milyar liraya ulaşacak ciroyla bitirmeyi hedefliyor.

        Hazır su pazarında ise ilk sırada damacana su geliyor. Tüketimin yaklaşık 6,5 milyar litresini karşılayan damacana suda kişi başı tüketim yaklaşık 89 litreye ulaştı.

        Sektör, hazır su satışlarını artırmak, hedeflenen büyüme rakamlarını yakalamak amacıyla özellikle damacana suda kampanya yapıyor. Firmaların damacana su rekabeti de vatandaşa yarıyor.

        Kampanya denilince de ilk akla gelen iller arasında Bursa geliyor. Çünkü, en büyük pazar olan Marmara Bölgesi'nde işletilen su kaynaklarının büyük bir kısmı Bursa ve Adapazarı civarında bulunuyor.

        -DAMACANA ALANA 6 ADET 0,5 LİTRELİK SU BEDAVA-

        Yaz aylarında genellikle 5-6 lira civarında satılan damacana suyun fiyatı, rekabetle 4 liraya kadar gerilerken, firmalar ürün alan müşterilerine çeşitli hediyeler de veriyor.

        Kardelen Su, bir damacana su alan müşterilerine 6 adet 0,5 litre suyu ücretsiz sunuyor. Firma, damacana suyu İstanbul'da 5,5-6 lira, Ankara'da 5 lira ve Bursa'da 4,5 liraya satıyor. Kardelen, fiyatını düşük tuttuğu Bursa'da hediye vermiyor.

        Durusu ise damacana suyunu 4,5 liradan satıyor. Firma, 4 damacana su alan müşterisine bir şifre veriyor. Şifreyi Turkcell'e mesaj yoluyla gönderene 3 ile 20 lira arasında değişen oranlarda kontör para yükleniyor.

        Karacakaya Su da bir damacanaya 6 adet 0,5 litrelik pet şişe su hediye ediyor. Firmanın damacana suları 5 liradan alıcı buluyor.

        Diğer firmalardan Korusu ve Hayat Su, damacana suyu 5 lira, Damla Su, Bursa ve Ankara'da 5, İstanbul'da 6 lira, Elmas Su ise 4 liradan satıyor.

        Nestle Pure Life ise sipariş üzerine diğer marka şişeyi 3 liraya değiştirirken, ilk sipariş için su ücreti almıyor. Eğer ilk kez damacana su kullanılacak ise firma şişe depozitosu olarak 8 lira alıyor ve 5,45 liralık su ücretini yine talep etmiyor. Firma sonraki siparişler için ise 8 adet 1 lira tutarında indirim kuponu hediye ediyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ