Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Ek hesaplar tüketiciye atılan kazık mı? - Makro Ekonomi Haberleri

        Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, bankaların tüketici kredilerine ya da bankadan maaş alan memur ve işçilere de kullandırdığı krediden ek hesap adı altında yüzde 5,25'e kadar faiz veya komisyon ücreti almasının, ''soygundan başka bir şey olmadığını'' söyledi.

        Yılmaz, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) önünde yaptığı basın açıklamasında, son günlerde bankalarla tüketiciler arasında, Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) nedeniyle ciddi sorunlar yaşandığını hatırlattı. Tüketiciye kredi kullandırılırken çeşitli isimler altında ek hasep açtırıldığını belirten Yılmaz, ek hesaplara yüksek faiz uygulandığını kaydetti.

        Banka yetkililerinin ek hesabın yararlarını anlattığını, ancak ek hesabın faizinin yüksekliğinin tüketiciden saklandığını ileri süren Yılmaz, şöyle devam etti:

        ''Bundan birkaç yıl önce, kredi kartı faizinin yüzde 6 olduğu dönemlerde ek hesaba uygulanan faiz düşük gibi göründüğü için pek fark edilmiyordu. Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'nun yürürlüğe girmesinden sonra kredi kartı faizleri Merkez Bankası'nın kontrolüne geçti. Geldiğimiz süreçte de her üç ayda bir tespit edilerek faiz oranları aşağıya çekildi. Şimdi kredi kartı faizi 2,44 olarak uygulanmaktadır. Kredi faizleri ise yüzde 1'in altında gösteren reklamlarla cazip gösterilirken, ek hesaba uygulanan faiz ise bazı bankalarda 5,25'e kadar uygulanabilmektedir. Maaş ve ücretlerde ise durumuna göre yüzde 5'e kadar çıkmaktadır.''

        ''İhtiyaç kredisi kullanan milyonlarca tüketicinin sömürülmesine, bankaları denetimden sorumlu kurumların her şey yolundaymış gibi seyirci kalmasının düşündürücü'' olduğunu ifade eden Yılmaz, ''Bankaların tüketici kredilerine ya da bankadan maaş alan memur ve işçilere de kullandırdığı krediden ek hesap adı altında 5,25'e kadar faiz veya komisyon ücreti alması soygundan başka bir şey değildir'' dedi.

        Tüketicilere, kredi alırken iyi düşünmelerini, mali durumlarını iyi planlamalarını ve ek hesap açtırmamalarını öneren Yılmaz, karşılaşılan sorunlarda TÜDEF'in, tüketicilere her türlü hukuki desteği vereceğini bildirdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ