Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Sıcak paraya önlem! - Makro Ekonomi Haberleri

        Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'nin serbest ticaret ve serbest sermaye hareketlerini benimseyen bir ülke olduğunu söyledi. Sıcak paraya önlem konusundaki değerlendirmelere atıfta bulunan Babacan, "Türkiye'yi içine kapatmaya çalışan söylemleri duyuyoruz. 2005 yılında da yaşadık. Benzer iddialar, söylemler oldu. Sonuç getirmeyecek adımları atmadık atmayacağız." dedi.

        TOBB İkiz Kuleler'de yapılan V. Türkiye Sektörel Ekonomi Şurası'nın sonuç raporu için yapılan toplantıda konuşan Babacan, 60 ayrı sektörün sorunlarını dinlediklerini ifade etti. Problemlerle ilgili atılabilecek adımları yapılabilecek çalışmaları bürokratların ortaya koyacağını dile getiren Babacan, 8 saat süren toplantıda gündeme gelen bazı konuların yasal düzenleme ve idari kararlarla çözülebilecek meseleler olduğunu aktardı. Babacan, "Makro ekonomik anlamda gördüğümüz olumlu tabloyu sektörlerin çoğunda da gördük. İş adamlarında moraller yüksek." diye konuştu.

        MB'NİN TAŞINMASI

        Konuşmasının ardından soruları cevaplayan Babacan, Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınması konusunun Bugün için gündemde olmadığını aktardı. Sıcak paraya önlem alınması konusunda sektörlerden talep gelip gelmediği yönündeki soruya Babacan, "Bugünkü toplantımızda kurla ilgili 60 sektörde 2-3 sektörden sorun geldi. Sıcak para konusunda hiç gelmedi." cevabını verdi.

        Sermaye hareketlerinin genel bir çerçeve olduğunu ve Merkez Bankası, Hazine ve BDDK bu konuyu yakından takip ettiğini söyleyen Babacan, "Türkiye Serbest ticaret, serbest sermaye hareketlerini benimsemiş bir ülkedir. Bugünkü başarımızın önemli faktörüdür. Türkiye'yi içine kapatmaya çalışan söylemleri duyuyoruz. 2005 yılında da yaşadık. Benzer iddialar, söylemler oldu. Sonuç getirmeyecek adımları atmadık atmayacağız." dedi.

        GÜVEN VE İSTİKRAR

        Ekonomide geçen yıl da buna benzer bir moda akım yaşandığını hatırlatan Başbakan Yardımcısı, "Harcamaları arttırma, bütçe açığını büyütme. Sermaye hareketleriyle ilgili moda akımlar olabilir. Bunu uygulayan ülkeler olabilir. Biz Türkiye olarak duruşumuz değişmeyecektir. Bir ülkede güven istikrar olduktan sonra ülkeye giren sermaye çıkandan fazla olacaktır." değerlendirmesi yaptı.

        TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Şura'nın Türk ekonomisinin fotoğrafını çekebilmek adına çok faydalı olduğunu dile getirdi. 60 sektörün 5 ana başlıkta sorun getirdiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, bu sorunların yüzde 95'inin çözülebilecek sorunlardan oluştuğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, lider sektörleri ortaya çıkarmak istediklerinin altını çizdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ