Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya ''Gündemde yok, sıcak takipteyiz''

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Suriye Başbakanı Naci Itri, Başbakanlık Merkez Bina'da düzenledikleri basın toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

        Erdoğan, bir gazetecinin, ''ABD başkanı Obama'ya Ermeni tasarısıyla ilgili yazdığınız mektuba yanıt geldi mi? Temsilciler Meclisi'nin resmi gündeminde ermeni tasarısının gündeme alınacağına ilişkin madde yok... Biraz Noel havasına girildiği izlenimi var. ABD Başkanı'nın Havai'ye gittiği bilgileri var. Bir temasınız oldu mu bu tasarının gündeme gelmeyeceği şeklinde bir sinyal aldınız mı?'' sorusuna şu yanıtı verdi:

        ''Şu anda tabii bizler süreci izliyoruz. Ama gündemde yok, ama şu anda gündemde olmaması tabii olmayacağı anlamına gelmez. Son anda bazı şeyler belki olabilir. Biz de şu anda yakın takipteyiz, sıcak takipteyiz. Fakat bize tabii hep Nobel'i barış diye anlattılar, sevgi diye anlattılar. Barışı, sevgiyi savunanların da arkasında duracağına inanıyorum ben.''

        TÜRKİYE'NİN WASHINGTON BÜYÜKELÇİSİ TAN

        Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, ABD TemsilcilerMeclisi gündemine gelmesi ihtimali bulunan Ermeni tasarısıyla ilgili olarak, meclis çalışmaları sona erene kadar konuyu hassasiyetle takip edeceklerini söyledi.

        Tan, sosyal paylaşım ağı Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Temsilciler Meclisi'nin tekrar çalışmaya başladığını hatırlatarak, ABD'nin 1915 yılı olaylarını "soykırım" olarak tanımasını isteyen 252 nolu tasarının gündeme alınmamasına yönelik çalışmaları aynı kararlılık ve azimle sürdürdüklerini kaydetti.

        Tan, "252 sayılı tasarı konusunda 'oldu bitti'ye müsaade etmemek için meclis çalışmalarının sona ereceği ana kadar konuyu hassasiyetle takip edeceğiz" ifadesini kullandı.

        HOYER: TASARI MECLİS GÜNDEMİNE MUHTEMELEN GELMEYECEK

        Temsilciler Meclisi Demokrat Çoğunluk lideri Steny Hoyer, Ermeni tasarısının Temsilciler Meclisi'nin gündemine muhtemelen gelmeyeceğini söyledi.

        Hoyer, ABD'nin 1915 yılı olaylarını "soykırım" olarak tanımasını isteyen tasarının, Temsilciler Meclisi'nin gündemine "muhtemelen gelmeyeceğini" belirtti.

        Daha çok, kanunlaşması gereken tasarıların meclisten geçmesine odaklandıklarını ifade eden Hoyer, "Takvimimizin durumunu bilmiyorum. Kongre'nin kapanıp kapanmayacağı da belli değil. (Ermeni tasarısının) durumu henüz belirsiz" dedi.

        Hoyer, kendisinin tasarıya destek verdiğini de sözlerine ekledi.

        CROWLEY: TEMAS HALİNDEYİZ

        ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley, Temsilciler Meclisi gündemine gelmesi ihtimali bulunan Ermeni tasarısı hakkında, Meclisle temas halinde olduklarını söyledi.

        Crowley, 1915 yılı olaylarıyla ilgili "tasarıya karşı olduklarını ifade ettiklerini" hatırlattı.

        Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın, TemsilcilerMeclisi Başkanı Nancy Pelosi veya diğer Kongre üyelerini arayıp aramadığına yönelik soru üzerine Crowley, Clinton'ın arayıp aramadığıyla ilgili birşey söyleyemeyeceğini, ancak konu hakkında Temsilciler Meclisi ile temas halinde olduklarını kaydetti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ