Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Ekmeğe el değmeyecek - Makro Ekonomi Haberleri

        Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın Ekmeğin Taşınması ve Satışına İlişkin Özel Teknik ve Hijyen Kuralları Yönetmeliği Taslağı’nda ekmeklerin, alıcının elinin değmesini engelleyecek şekilde, tezgâh arkasında satılabileceği yer aldı. Taslak yasalaşırsa, marketlerin de bulunduğu satış yerlerinde ekmek, ancak satıcı kontrolünde satılabilecek. Bunun mümkün olamayacağını dile getiren Kiler Perakende Grubu Başkanı Ümit Kiler, marketlerin ekmek satmaktan vazgeçeceğini söyledi.

        DEVİR KÜÇÜLME DEVRİ

        Daha önce de denenen ancak başarılı olamayan uygulamada bu kez, ekmeklerin poşetlenmesi şartı konulmuyor. Ancak, tüketicilerin temasını engellemek amacıyla satıcı kontrolünde ve Türk Gıda Kodeksi’ne uygun bir ambalaj malzemesine sarılarak ya da içine konularak satılması öngörülüyor. Taslakla ilgili olarak konuşan Kiler, ekmek ambalajının ancak fırınlarda yapılabileceğini dile getirdi.

        Ekmeğin bu şekilde satılabilmesi için her marketin bir tezgâh yapması ve çalışanlardan birini de o tezgâha koyması gerektiğini anlatan Kiler, “Unlu mamul reyonu olan bazı marketler taslağın öngördüğü uygulamayı zaten yapıyor. Ancak bu, reyonu olmayan marketler için mümkün değil. Sirkülasyon çok olduğu için tüketicilerin de beklemesine neden olacak bir uygulama. Taslak yasalaşırsa marketler ekmek satmaz” diye konuştu. 70’in üzerinde marketin üst kuruluşu olan Fayda AŞ’nin Yönetim Kurulu Başkanı Turan Özbahçeci de marketlerde personel sayılarının azaldığını belirterek, ekmek için ek istihdam oluşturmanın mümkün olmadığını vurguladı.

        600-700 metrekarelik marketlerdeki çalışan sayılarının 20-25’e düştüğünü anlatan Özbahçeci, şunları söyledi: “Bunlar da zaten kasap, şarküteri reyonları ve kasalarda istihdam ediliyor. Personel sayısını azaltmazsak rekabet edemeyiz. Bir çalışanı sadece bunun için istihdam edeceksek, pek çok market ekmek satmaktan vazgeçer.”

        ‘Hijyen tüm maliyetlerden daha önemli’

        Uyum Marketleri İcra Kurulu Üyesi Sait Koç, taslağı desteklediklerini belirterek, hijyenin tüm maliyetlerden daha önemli olduğunu söyledi. Unlu mamul reyonu olan tüm marketlerinde ekmeği, taslakta öngörüldüğü şekilde sattıklarını anlatan Koç, “Bu reyonun olmadığı marketlerde ise ekmek satmıyoruz. Bunu sağlayamayacak marketler de zaten satmasın; ekmek o kadar da kârlı bir ürün değil. Sadece ekmek değil, açıkta satılan tüm ürünlerin satıcı tarafından ambalajlanarak satılması gerekir” dedi.

        GAZETE KÂĞIDINA SARILAMAYACAK

        - Taslağa göre alıcı ekmeği elleyemeyecek. Tezgâh arkasında satıcı kontrolünde satılacak.

        - Ekmek, Türk Gıda Kodeksi’ne uygun malzemeye sarılabilecek.

        - Satış dolabında ekmeğin bileşenleri yazılmak zorunda olacak.

        - Ekmek çeşitleri ayrı bölümlerde satılacak.

        - Ekmeği satan çalışanların bulaşıcı ya da cilt hastalıkları olamayacak.

        - Ekmek dolabı, oksitlenmeyi engelleyecek malzemeden yapılacak.

        - Satış noktasına getirilen ekmek kasaları açıkta bırakılamayacak; kapalı bir dolapta kilitli duracak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ