Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para İnegöl köfteye koruma kalkanı - Makro Ekonomi Haberleri

        Ünü ülke sınırlarını aşan ve 100 yılı aşkın tarihi bulunan İnegöl köftesi, ilçedeki Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 2003 yılında "İnegöl" adına tescil ettirildi. Bu tescil sırasında İnegöl köftesinin ayrıntılı tarifi de verildi. Sadece kuzu ve dana etinden yapılan, buna rağmen tavuk ve hindi etinden bile İnegöl köftesi adı altında yiyecek üretildiğini söyleyen (İTSO) İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Anıl önderliğinde standart dışı köfte üretimine karşı denetimler başladı.

        Bursa'nın İnegöl İlçesiyle özdeşleşen İnegöl köftesi yaklaşık 7 yıl önce ilçe adına tescil ettirilirken, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası köftenin 100 yıllık tarihinin korunması için çalışmalarını sürdürüyor. İTSO adına denetimlere başlayan İSO danışmanlık firması yurt genelinde yaptığı denetimlerde usulüne uygun olmadan üretim yapan işletmeleri uyarıp kurullara uymayanlar hakkında işlem yapacak.

        İTSO tarafından yürütülen çalışmalar İnegöl'de İnegöl köftesi üreten işletmelerin sahiplerine OSB Konferans Salonu'nda yapılan toplantıda anlatıldı. İnegöl Kaymakamı Durmuş Gencer'in de hazır bulunduğu toplantıda, İnegöllü köfte üreticilerinden yapılan çalışmalara destek vermesi de istendi.

        İŞTE GERÇEK İNEGÖL KÖFTESİNİN TARİFİ

        İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası tarafından korunmaya çalışılan İnegöl Köftesi'nin tarifi, Resmi Gazete'de ayrıntılı olarak yer almıştı. Bu tarife göre, İnegöl köftesi, şu şekilde hazırlanıyor: "İnegöl Köftesi'nin eti, kasaplık hayvanların gövde etinden, kemik, tendon, kıkırdak ve lenf yumruları ile, sinirleri ayıklandıktan sonra hamur hale getirilir..Tüm yağları ayıklanır ve gerekirse iç yağı katılır. İçine çeşitli katkı maddeleri katılır. Bu et 18 saat dinlendirilir. Katkı maddeleri, karbonat veya sirkedir. Baharatları ise, kırmızı biber, karabiber, kimyon, yenibahar, sarımsak, pastörize süt ve galeta unu ile kuru soğandır. Yoğrulan köftenin kalınlığı ise iki santimi geçmemelidir"

        BURSA- AHT

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ