Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Boğaziçi bir ilk olacak! - Makro Ekonomi Haberleri

        Edinilen bilgiler üniversite yönetiminin enerji ihtiyacını karşılamak için 6 megavatlık rüzgâr santralı projesi üzerinde çalıştığı yönünde. Rüzgar santralının üniversitenin kampuslarından birinin içerisine kurulması planlanıyor.

        MEVZUAT DEĞİŞİKLİĞİ GEREKİYOR

        Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ile yapılması düşünülen santralın “Ar- Ge” projesi olarak değerlendirilip izin verilmesi için görüşmelere başladı. EPDK, rüzgâr santralı kurmak isteyen şirketlerin başvurularının 70 bin megavata dayanması nedeniyle 1 Kasım 2007 tarihinden itibaren yeni başvuru almıyor. EPDK tarafından alınan bilgilere göre üniversitenin rüzgâr santralını hayata geçirmek için mevzuat değişikliğine gidilmesi gerekiyor.

        Henüz başvuruda bulunmadık görüşmelerimiz devam ediyor

        Boğaziçi Üniversitesi’nin kampuslarında tükettiği enerjiyi yerli kaynaklardan üretip, enerji ihtiyacını karşılamak üzere harekete geçtiklerini doğrulayan üniversitenin rektörü Kadri Özçaldıran, enerji santralı ile ilgili bir projelerinin olmadığını, ancak bu yönde olumlu fikirlerinin bulunduğunu kaydetti.

        Konu hakkında HABERTÜRK’e açıklamalar yapan Özçaldıran, “Şu ana kadar alınmış herhangi bir iznimiz yok. EPDK ile bu yönde bir fikrimiz olduğunu paylaştık. Görüşmelerimizi yürütüyoruz” diye konuştu. EPDK’nın başvurularda yaşanan yoğunluk nedeniyle 1 Kasım 2007 tarihinde yeni başvuru almadığını hatırlatan Özçaldıran, “EPDK fikrimize çok kooperatif yaklaşıyor. Aldıkları karar nedeniyle şu an için herhangi bir başvuru yapmamız söz konusu değil. Ancak Kurum bir Ar-Ge projesi kapsamında değerlendirildiğinde bunun hayata geçirilip geçirilemeyeceğini bize bildirecek” dedi.

        Santral ek gelir de yaratacak

        2 megavatlık 3 santralın üniversitenin enerji ihtiyacını karşılamasının yanı sıra üretilen fazla elektriğin de Boğaziçi Üniversitesi’ne ek gelir sağlayarak başka projelere gelir yaratması bakımından önem taşıdığı ifade ediliyor. Bebek’teki merkez kampusta 4 farklı yerleşimi bulunan Boğaziçi Üniversitesi’nin merkezden ayrı olarak Kandilli ve Sarıtepe’de de kampusları mevcut. Üniversitenin rüzgar santrallerini Kandilli veya Sarıtepe’deki kampuslarına inşa etmesi öngörülüyor.

        ÜNSAL EREKE- GAZETE HABERTURK- HT EKONOMİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ