Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Önce söylentisi sonra siparişi geldi! - Makro Ekonomi Haberleri

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        Amerikalı ihracatçılar Türkiye'ye 100 bin ton buğday sattı. Daha dün ithal buğdaya sıfır gümrük kararnamesi hazırlandığına yönelik iddialar gündeme gelmişti. Bloomberg'ün ABD Tarım Bakanlığı'na dayandırarak verdiği habere göre 2010-2011 sezonunda teslim alınmak üzere ithal edilen buğdayın ilk teslim tarihi ise 1 Haziran.

        Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Özmen, dünkü açıklamasında Türkiye'nin elinde, hasat dönemine kadar kullanabileceği 5.5 milyon ton buğday olmasına karşın, buğday ithalatında gümrük vergilerinin sıfırlanması için kararname hazırlandığını ifade etmişti.

        VERGİ YÜZDE 130

        Türkiye'ye iç tüketim için giren buğdaya şu anda yüzde 130 vergi uygulanıyor. Fakat diğer yandan dahilde işleme rejimi kapsamında ithal edilen buğdaya sıfır vergi ödeniyor. Bu kapsamda Türkiye'ye yıllık 3-3.5 milyon ton civarında buğday giriyor. Bu kadar miktar işlenmiş buğday ürünü de (kepek, un) ihraç ediliyor. Yetkililer bu 100 bin tonluk ithalatın da bu kapsamda olabileceğini dile getiriyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ