Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Buğdayda gümrük vergisi indirimine destek! - Makro Ekonomi Haberleri

        Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) Başkanı Murat Bozkurt, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) vergiler için yaptığı çalışmayı, piyasayı bugün ve yakın gelecekte düzenlemek adına son derece olumlu bir adım olarak gördüklerini ve bu inisiyatifi desteklediklerini bildirdi.

        Bozkurt, yaptığı açıklamada, dünya üretiminde 5'inci, ihracatta ise İtalya'dan sonra 2'nci sırada yer alan Türk makarna sektörünün, geçen yıl, TMO'nun da desteği ile ihracatta yeni bir rekor kırdığını, 2009 yılında 215 bin 233 ton olan ihracatın, geçen yıl 295 bin 916 tona çıktığını belirtti.

        Bu başarı yakalanırken sektörün tüm paydaşları ile birlikte, özellikle hammadde konusunda TMO ile koordineli hareket ederek, dünyadaki krizin etkisi en aza indirdiğini anlatan Bozkurt, sektöre verdiği destekten dolayı TMO'ya teşekkür etti.

        ''MAKARNALIK BUĞDAY ÜRETİMİNDE DÜŞÜŞ, FİYATLARDA ARTIŞ BEKLENİYOR"

        Bu yıl, Türkiye'de makarnalık buğday üretiminde düşüş, dünyada ise fiyatlarda artış beklendiğini savunan Bozkurt, şöyle devam etti:

        ''İhracatta çok önemli bir ivme kazanan ve yurtiçi tüketimini de artırma yönünde çalışmalar başlatan sektörümüz, ileriye dönük hammadde temininde endişeler yaşamaktadır.

        Nitekim, önemli üretim bölgesi olan başta Güneydoğu Anadolu ve Orta Anadolu Bölgeleri olmak üzere makarnalık buğday ekim alanlarında yüzde 20 azalma olduğu ve maalesef bugüne kadar iklim şartlarının da çok uygun gitmemesi neticesinde bu seneki durum buğdayı üretiminin yüzde 40'lara varan noksanlıkla gerçekleşeceği tahmin edilmektedir. Ayrıca, 280-300 dolar/ton olan dünya durum buğdayı fiyatları da son 40 gün içerisinde anormal yükselmiş olup 490 dolar seviyesindedir ve hasat dönemi de dahil olmak üzere fiyatların dünyada aşağılara inmeyeceği beklentisi oluşmuştur.

        Bu hususlar dikkate alınarak, önümüzdeki hasat döneminde herhangi bir anormal fiyat yükselişlerine sebebiyet vermemek için bir an evvel vergiler de dahil gerekli tüm tedbirlerin ele alınarak acilen değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda TMO'nun vergiler için yaptığı çalışmayı, piyasayı bugün ve yakın gelecekte düzenlemek adına son derece olumlu bir adım olarak görüyor ve bu inisiyatifi destekliyoruz.''

        UN SANAYİCİLERİ, GÜMRÜK VERGİSİ İNDİRİMİNE KARŞI

        Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Özmen ise Türkiye'nin elinde, hasat dönemine kadar kullanabileceği 5,5 milyon ton buğday olmasına karşın, buğday ithalatında gümrük vergilerinin sıfırlanması için kararname hazırlanmasına karşı olduklarını açıklamıştı.

        Özmen, hasat dönemine girilirken, sıfır gümrük vergisi ile buğday ithalatına izin verilmesinin, çiftçiye, sanayiciye, tüketiciye ve ülkeye dönük çok olumsuz sonuçları olacağını öne sürerken, uluslararası piyasada fiyatların en yüksek olduğu dönemde ithalat yapılmasının, ülkeyi gereksiz bedel ödeme ile karşı karşıya bırakacağını savunuyor.

        Makarna sanayicileri ise hasat döneminde buğday fiyatlarının daha da yükseleceği gerekçesi ile şimdiden ithalat yapılmasını istiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ