Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Portekiz, yabancı yardımı reddediyor! - Makro Ekonomi Haberleri

        Bakan Pedro Silva Pereira, bakanlar kurulu toplantısından sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Hükümet, yabancı yardıma başvurma olasılığına karşı mücadeleye devam edecek. Bizim tavrımız açık, yabancı yardımın reddi'' dedi.

        Hükümetin, bir kurtarma paketini kaçınılmaz olarak düşünmediğini söyleyen Pereira, ''Yabancı yardımın ekonomi için çok ciddi sonuçları olur'' diye konuştu. Parlamentoda reddedilen önlemlerin sadece teklif olduğunu ve nihai ekonomik planı temsil etmediğini kaydeden Pereira, bu yüzden Portekiz devletinin bu önlemlere mecbur olmadığını ifade etti.

        İstifa etmesine rağmen Socrates, iki gün sürecek AB liderler zirvesine katılmak üzere Brüksel'de bulunuyor.

        Portekiz hükümeti, parlamentoda muhalif partilerin oylarıyla reddedilen ek önlemler paketinin, bu yıl bütçe açığını GSYH'nin yüzde 4,6'sına, gelecek yıl AB'nin belirlediği yüzde 3'e ve 2013 yılında ise yüzde 2'ye indirmek için gerekli olduğunu savunuyordu. Geçen yıl Portekiz'in bütçe açığı GSYH'nin yüzde 7,3'ü seviyesinde bulunuyordu.

        KURTARMA PAKETİ 70 MİLYAR EUROYU BULABİLİR

        Bu arada Portekiz için hazırlanacak muhtemel bir kurtarma paketinde ihtiyaç duyulan toplam miktarın 70 milyar Euro'ya kadar (99 milyar dolar) çıkabileceği bildirildi.

        Adının açıklanmasını istemeyen Avrupa Birliği (AB) yetkilileri, Portekiz henüz herhangi bir kurtarma paketi talebinde bulunmasa bile bu ülke için hazırlanacak muhtemel kurtarma paketinde miktarın 50 ile 70 milyar Euro arasında olacağını söylediler. Yetkililer, bu rakamların henüz ilk tahmini rakamlar olduğunu belirttiler.

        Royal Bank of Scotland'a (RBS) göre, bu ülkeyi kurtarmanın maliyeti 80 milyar Euro'yu bulacak.

        Portekiz'de dün muhalefet partilerinin hükümetin tasarruf önlemlerini kapsayan paketine karşı çıkması üzerine Socrates'in istifa etmesi bu ülkenin dış yardım istemeye daha da yaklaştığı şeklinde yorumlanıyor.

        RBS'den Jacques Cailloux, Portekiz'in kurtarma paketine ihtiyacının kaçınılmaz olduğunu söyledi. İsviçreli UBS bankasından ekonomist Paul Donovan da Portekiz için yakın vadedeki sorunun açıkça kurtarma paketi için bir makam bulunamaması olacağını, bunun bir görüşmeyi belirsiz hale getirdiğini ve hafta sonuna kadar bir çözüm umudu görünmediğini belirtti.

        Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, geçen hafta Portekiz'in ''A1'' olan uzun vadeli devlet tahvili kredi notunu iki kademe birden düşürerek ''A3''e indirmiş, görünümünü ise ''negatif'' olarak belirlemişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ