Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para ‘İnce belli’ için İran’a kota kalkıyor - Makro Ekonomi Haberleri

        Yerli üretici, koruma tedbirlerinin devamı için Dış Ticaret Müsteşarlığı’na başvuruda bulundu. İş Bankası Genel Müdürlüğü görevini Adnan Bali’ye devreden Ersin Özince de, geçtiğimiz günlerde cam ithalatındaki artıştan yakınmıştı.

        SÜRE DOLUYOR

        İran’dan ithal edilen cam eşyaya 2002 yılından bu yana üçer yıllık sürelerle koruma tedbirleri uygulanıyor. 13 Haziran 2008 tarihinde alınan üç yıllık koruma tedbirlerinin süresi de 13 Haziran 2011 tarihinde doluyor. Koruma tedbirleri çerçevesinde İran’dan ithal edilen cam eşyaya kilogram başına 2009’da 90 sent, 2010’da 85 sent, 2011’de 80 sent ek mali yükümlülük getirildi. Yerli üreticiler, koruma tedbirlerinin yeniden uzatılması için DTM’ye başvurdu. DTM’nin yaptığı ön incelemeye göre, cam eşya ithalatı 2008 yılında bir önceki yıla göre yüzde 33 oranında artarken, dış ticarette yaşanan genel eğilimin de etkisiyle 2009 yılında yüzde 17 geriledi.

        GÖRÜŞ 20 GÜN İÇİNDE BİLDİRİLECEK

        DTM bünyesindeki İthalatta Korunma Önlemlerini Değerlendirme Kurulu, İran’dan yapılan cam eşya ithalatına ek mali yükümlülüğün devam ettirilip ettirilmemesine ilişkin soruşturma açılmasına karar verdi. Bu çerçevede, yerli cam eşya üreticileri ve ithalatçılar 20 gün içerisinde DTM’ye görüş bildirecek.

        Ahmet Kıvanç-HT EKONOMİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ