Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para "Beddua almamak için büyük iskonto yaptık" - Makro Ekonomi Haberleri

        Kiler GYO'nun halka arzındaki fiyatı yüzde 53'e varan oranda iskontolu olduğunu söyleyen Kiler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nahit Kiler, "Nedeni, yaptığımız halka arzın başarılı olmasını, yatırımcının kazanmasını istememiz. Yatırımcıdan beddua almamak için iskontoyu yüksek tuttuk. Aynı stratejiyi Kiler Alışveriş'in halka arzında da izlemiştik" diye konuştu.

        Ek satışla birlikte hisselerinin yüzde 34.5'i, 5.10 TL - 6.10 TL fiyat aralığından 13-15 Nisan'da halka arz edilecek olan Kiler GYO, halka arzdan 154-184 milyon lira arasında gelir beklerken, şirketin piyasa değeri de 446-534 milyon lira aralığında oluşacak. Halka arz gelirini mevcut ve yeni projelerin finansmanında kullanacağını açıklayan şirket, 2011'de 80-100 milyon dolar yatırım, 150 milyon dolar da ciro hedefliyor.

        Kiler GYO'nun halka arzla ilgili düzenlenen toplantıda konuşan Kiler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nahit Kiler, halka arzda belirlenen hisse fiyat aralığında yüzde 36-53 arasında iskontonun söz konusu olacağını belirterek, "Yatırımcıdan beddua almamak için iskontoyu yüksek tuttuk. Aynı stratejiyi Kiler Alışveriş'in halka arzında da izlemiştik. İskontolu fiyatla çıkma nedenimiz, yaptığımız halka arzın başarılı olmasını, yatırımcının kazanmasını, en önemlisi yatırımın tabana yayılmasını istememiz. Kiler Alışveriş'te ıskontolu fiyat sonrası hisse, işleme başlayınca zaten kendiliğinden prim yapmıştı. Burada da aynı maksatla hareket ediyoruz" dedi. Halka arz gelirinin yeni projelerin geliştirilmesi ve mevcut projelerin finansmanında kullanılmasının planlandığını belirten Kiler, "İhaleye çıkması beklenen kamu arazileri ile satın alma fırsatı oluşacak özel arsaların finansmanının yanı sıra, kat karşılığı veya gelir paylaşımı projelerle kentsel dönüşüm projeleri için de kaynak yaratmış olacağız" diye konuştu.

        '1 MİLYAR LİRALIK DEĞERİ YÖNETİYOR'

        Sahip oldukları gayrimenkullerin değerinin 1 milyar lirayı aştığına işaret eden Kiler, önümüzdeki 3 yıl içinde de İstanbul'un yanı sıra İzmir, Zonguldak ve Kütahya'daki yatırıma başlayacaklarını bildirdi. Portföylerinde 4 tamamlanmış gayrimenkul, biri yapım aşamasında ve geliştirme aşamasında 3 potansiyel projeleri bulunduğunu ifade eden Kiler, portföy değerleri arasında yeralan Sapphire'de AVM'deki doluluk oranının yüzde 95, kiralama oranının da yüzde 98 olduğunu ve Sapphire Teras'tan da 2011'de 8-9 milyon dolar arasında bir gelir beklediklerini söyledi. Kiler Holding'in halka arzına aracılık eden konsorsiyumun lideri Deniz Yatırım Yönetim Kurulu Murahhas Azası Cafer Bakırhan Kiler GYO'nun gayrimenkul varlıklarının ekspertiz değerinin 1 milyar liranın üzerinde olduğunu, bundan borç ve yükümlülükler düşüldüğündeki ekspertiz değerinin ise 770 milyon lira seviyesinde bulunduğunu söyledi.

        KÜÇÜK YATIRIMCIDAN TEPKİ ALDIK, BU SEFER ORANI YÜKSEK TUTTUK

        Halka arzın yüzde 65'inin yurtiçi bireysel yatırımcılara ayrılmasıyla ilgili olarak Kiler, ''Kiler perakende grubumuzun halka arzında yurt içi oranı düşük olduğu için küçük yatırımcıdan tepki aldık. O yüzden yurt içi oranını yüksek tuttuk. Yurt dışındaki yatırımcı daha çabuk çıktı, yurt içinde bizi bilen, güvenen yatırımcı halen ilk kağıdı aldığı gibi elinde tutuyor. O nedenle iç piyasayı bu sefer ikinci halka arzda daha yüksek oranda tuttuk bireysel yatırımcıyı'' değerlendirmesinde bulundu.

        SAPPHIRE'DE DOLULUK YÜZDE 95!

        Toplantıda verilen bilgiye göre, Kiler GYO'nun portföyünün yüzde 41.5'ini konut, yüzde 31'ini AVM, yüzde 15.1'ini seyir terası, yüzde 6.7'sini arsa, yüzde 5.1'ini lojistik, yüzde 0.6'sını ise ticari varlıklar oluşturuyor. Proje bazında bakıldığında ise en büyük ağırlığı yüzde 83.2 varlık değeriyle İstanbul Sapphire projesi

        oluşturuyor. Şirket, Zonguldak AVM ile İstanbul Beylikdüzü Yakuplu'daki 1.300 konutluk projeye 2 ay içinde başlayacak. Kütahya AVM projesine 2011 içinde, Beylikdüzü E5 konut projesine 2012'in 2. çeyreğinde, İzmir Seferihisar otel projesine de 2013'ün ilk yarısında başlanması planlanıyor.

        HT EKONOMİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ