Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para İŞKUR kapıya gidiyor - Makro Ekonomi Haberleri

        Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), Ankara'da başlattığı ''Mobil Ofis'' uygulamasıyla, psikolog, iş danışmanı ve kurum görevlileri, İŞKUR tarafından kiralanan minibüsle kurumu gelemeyecek olan özürlülerin evlerine giderek, iş başvurularını alıyor.

        Uygulamayla Ankara'da ihtiyaç olan 450 özürlünün işe yerleştirileceği, başarılı olması halinde, ''Mobil Ofis'' projesinin daha sonra İstanbul ve İzmir'de de hayata geçirileceği belirtildi.

        Bu kapsamda, İŞKUR Ankara İl Müdürü Talip Altuğ, iş danışmanı ve psikolog eşliğinde Ankara'nın Keçiören ilçesinde oturan 36 yaşındaki ortopedik özürlü Mehmet Sadık Özen'in evine giderek, ilk başvuruyu aldı.

        Başvuru formunu dolduran Altuğ, daha sonra Özen'in ilgi alanı ve nasıl bir işe yerleştirileceğiyle ilgili bilgi aldı. 4 yaşında ayaklarının yanması nedeniyle yüzde 40 oranında ortopedik özürlü olduğunu anlatan Özen, Mersin'den tedavi için 9 ay önce 3 çocuğu ve eşiyle birlikte Ankara'ya taşındıklarını, ancak iş bulamadığı için maddi sıkıntı içinde olduklarını söyledi.

        Ayakta fazla kalamadığı için başvuru yaptığı iş yerleri tarafından kabul edilmediğini ifade eden Özen, oturabileceği ve insanlarla iç içe olacağı bir işte çalışmak istediğini kaydetti.

        Alınan kayıt doğrultusunda yapılan inceleme sonucunda Altuğ, Özen'in özel bir inşaat firmasının personel servisine işe yerleştirildiğini ve yarın işe başlayabileceği müjdesini verdi.

        -''TÜRKİYE'DE 22 BİN 47 ÖZÜRLÜ İŞÇİ AÇIĞI VAR''-

        İŞKUR Genel Müdürü Doç. Dr. Mustafa Kemal Biçerli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de ilk kez ''Mobil Ofis'' adı verilen uygulamanın Ankara'da başlattığını belirterek, bu projeyle kurum tarafından kiralanan minibüsle psikolog, iş danışmanı ve kurum görevlilerinin, İŞKUR'a gelemeyen özürlülerin ve yeşil kartlıların evlerine gideceğini söyledi.

        İşsizlere ulaşmak için geliştirilen bu projeyle ''işsize dokunacaklarını'' ifade eden Biçerli, özürlülere ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan yardım alan vatandaşlara ulaşmanın amaçlandığını bildirdi.

        -YEŞİL KARTILAR İLE DİĞER DEZAVANTAJLI GRUPLAR DA DAHİL EDİLECEK-

        Biçerli, hizmetin kapsamının ilerleyen zamanlarda genişleyeceğini belirterek, ''Şu an için özürlüleri hedef aldık ama bunun içerisine Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan ve sosyal yardım kuruluşlarından yardım alan yeşil kart sahibi kişiler de olacak. Diğer dezavantajlı grupları da bunların içine dahil edeceğiz. Bu uygulamayla vatandaşlar İŞKUR'u hissedecekler'' diye konuştu.

        Mustafa Kemal Biçerli, özürlülerin işe yerleştirilmesinde temel problemin eğitim düzeylerinin düşük olması olduğunu söyledi.

        -''22 BİN 47 ÖZÜRLÜ İŞÇİ AÇIĞI VAR''-

        Türkiye genelinde şubat ayı sonu itibariyle özürlü işçi açığının 22 bin 47 olduğunu anlatan Biçerli, şöyle konuştu:

        ''İş aramak amacıyla kurumumuzda kayıtlı 63 bin 203 özürlü var. Ancak özürlülerin eğitim düzeylerinin düşük olması nedeniyle işe yerleştirmede sorun yaşanıyor. Firmalar çalıştırmak zorunda oldukları özürlü kadrolarına eleman alırken, bazı özellikler de arıyor. Hatta bazı firmalar, aradıkları vasıfta özürlü eleman bulunmazsa para cezasını ödemeyi tercih ediyorlar. Bizim uzun vadede yapmamız gereken özürlülerin eğitim seviyelerini yükseltmektir.''

        İŞKUR'un açtığı kurslarla özürlülerin beceri düzeylerini yukarı çekmeye çalıştıklarını ifade eden Biçerli, eğitilmiş özürlü vatandaşların rahatlıkla işe yerleştirildiğini kaydetti.

        -''İSTANBUL VE İZMİR'DE DE UYGULANACAK''-

        Ankara'da başlayan bu uygulamanın bir süre devam edeceğini ifade eden Biçerli, ''Proje rantabl işlerse bunun devamını İstanbul'da, İzmir'de de uygulayacağız. Yani konut yayılımının geniş olduğu metropolitan alanlarda bu uygulamayı yaygınlaştırmayı düşünüyoruz'' dedi.

        Sosyal yardım alanlar ve özürlülük maaşı alanlardan bazılarının işe yerleşmek istemediklerine dikkati çeken Biçerli, şunları kaydetti:

        ''Bu tür yardımların suiistimal edilmemesi gerekir. Bunu önlemek için 6111 Sayılı Yasa'da düzenleme yapıldı. Buna göre yeşil kart sahiplerinin çalışıyor olma durumunda yeşil kartların askıya alınması gündeme getirildi. Ben özürlü veya yoksul yardımından yararlandığı için çalışmak istemeyenlerin çoğunlukta olmadığını düşünüyorum. Özürlü vatandaşlarımızın yardımlara dayanarak kendilerine iş imkanı sunulduğu halde çalışmaktan imtina etmeleri yanlış olur. Asıl olan bu vatandaşlarımıza yardım sağlamak değil, onları istihdam fırsatları ile buluşturarak sosyal hayata çekmemizdir. Bu nedenle iş yerlerinin, sokakların, caddelerin ve toplu taşıt araçlarının özürlüler için erişilebilir hale getirilmesi lazım.''

        -''ANKARA'DA 450 ÖZÜRLÜ İŞE YERLEŞTİRİLECEK''-

        İŞKUR Ankara İl Müdürü Talip Altuğ da 18-40 yaş arasındaki özürlülük oranı yüzde 40'ın üzerinde olan kişileri, Özürlüler Federasyonu ve muhtarlıklarla yapılan görüşmeler sonucunda belirlendiğini ifade ederek, ''Psikolog, iş danışmanı ve kurum görevlilerimiz, kiraladığımız minibüsle onların evlerine gidiyor. Burada psikolog yardımıyla iş danışmanlarımız özürlü vatandaşımızın ilgi ve yeteneğini belirledikten sonra kurum görevlilerimiz, bu kişilerin kayıtlarını alarak uygun işe yerleştirecekler'' diye konuştu.

        Özürlü vatandaşların ayaklarına giderek verilecek hizmetle Ankara'da ihtiyaç olan 450 özürlü kadrosuna bu kişilerin yerleştirileceğini anlatan Altuğ, ''Böylece kentimizdeki özürlü eleman açığını kapatmış olacağız'' dedi.

        Mobil ofis uygulamasıyla sadece kent merkezinde değil, ilçe ve beldelerdeki özürlü vatandaşların evlerine gidileceğini ifade eden Altuğ, kamu kurumlarında yüzde 4, özel iş yerlerinde de yüzde 3 özürlü çalıştırılma zorunluluğu nedeniyle ortaya çıkan özürlü işçi açığını kapatacaklarını kaydetti.

        Özürlü vatandaşların aynı zamanda ''Alo 170''i aramaları halinde de evlerine gidebileceklerini bildiren Altuğ, ''ankara@işkur.gov.tr'' e-posta adresinden ve İŞKUR'un internet sitesinden iş başvurularını yapabileceklerini anımsattı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ