Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para 3.5 milyar dolarlık imza! - Makro Ekonomi Haberleri

        Savunma Sanayi İcra Komitesi (SSİK), uzun süredir karar aşamasında bulunulan ancak resmi açıklamayı bir türlü yapamadığı 4 milyar dolarlık genel maksat helikopteri ihalesini sonuçlandırmak üzere bugün toplandı.

        Milli Savunma Bakanı Vedi Gönül 121 helikopterlik ihaleyi Amerikan Sikorsky'nin kazandığını açıkladı.

        Genel Maksat Helikopter Projesi ihalesinde, ABD'li havacılık ve savunma sanayi şirketi Sikorsky firmasıyla sözleşme görüşmelerine başlanmasına karar verildi.

        AP'de yer alan habere göre ilk etapta 109 helikopter daha sonra da opsiyonel olarak 12 helikopter imal edilecek. Haberde yer alan bilgilerde Türkiye'nin helikopter filosunu gelirştirmek istediği belirtildi.

        Projenin toplam bedelinin, lojistik kalemleri ve depo seviyesi yatırımları dahil 10 yıllık proje süresince sabit fiyatla 3,5 milyar dolar olduğunu anlatan Gönül, ''TUSAŞ, ABD'li Sikorsky Aircraft firması ile birlikte Türkiye'ye özgü geliştirmelerle tasarımı tamamlanacak ve 10 ton sınıfında, 18 asker taşıyabilen, modern teçhizatla donatılmış bir helikopter üretecektir'' dedi.

        TARİHİ KARAR

        Bakan Gönül, Savunma Sanayii İcra Komitesi Toplantısında bugün Türk savunma sanayisi açısından tarihi bir karar verildiğini belirtti.

        NATO ülkeleri arasında en çok helikopter kullanan ülkelerden birinin Türkiye olduğunu ifade eden Gönül, şöyle konuştu:

        ''Bugüne kadar hep helikopterler ithal edildi. Şimdi ilk defa önemli bir adım atıyoruz ve genel maksat helikopteri üretimini başlatıyoruz. Bugünün başka bir önemi daha var; 8 yıldır başlattığımız, her birini ayrı ayrı devam ettirdiğimiz büyük projeler genel maksat helikopteri ihalesiyle tamamlanmış oldu. Bu büyük projelerden yüksek irtifa savunma sistemleri halen bekliyor. Onda da alçak irtifa ve orta irtifa belli bir yere geldi, yüksek irtifada NATO hava savunma sisteminin kapsamı tespit edildikten sonra yol haritamız daha iyi belli olacak. ''

        Projenin maliyetiyle ilgili bir soru üzerine Bakan Gönül, maliyetin 3,5 milyar dolar olduğunu anımsatarak, ''bunu 109'a bölerseniz... Lojistik yatırımlar da var. Helikopter fiyatında hedef fiyatımız en son aldığımız genel maksat helikopteri fiyatının üzerine enflasyon eskalasyonunu koyduk ve ona ulaştık'' dedi.

        Milli Savunma Bakanı Gönül, bir başka soruyu yanıtlarken de, helikopterlerin sertifikasyonlarında askeri ve sivil ayrımı yapılmayacağını belirtti.

        ''Helikopteri ne zaman havada görebileceğiz'' sorusuna da Bakan Gönül, bunun bir takvime bağlı olduğu karşılığını verdi.

        AGUSTA’NIN TEKLİFİ

        Başbakan, Milli Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı’ndan oluşan SSİK, son olarak 22 Mart’ta toplanmış, ancak genel maksat helikopteri ihalesini sonuçlandıramamıştı. Toplam 109 adet genel maksat helikopteri üretilmesini öngören ihalede ABD firması Sikorsky “S-70 Blackhawk”, İtalyan-İngiliz ortaklığı Agusta Westland ise “TUHP 149” modeliyle yarışıyordu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ