Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para 30 milyon Euro'luk Sikorsky piyangosu! - Makro Ekonomi Haberleri

        Dünyanın en büyük helikopter üreticisi olarak kabul edilen ABD'li Sikorsky şirketinin Milli Savunma Bakanlığı'nın açtığı Genel Maksatlı Helikopter Projesi ihalesini kazanması, firmanın 30 milyon Euro'luk yatırım yapmayı planladığı Ege Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi A.Ş.'de (ESBAŞ) büyük sevinç yarattı. İhaleyi kazanması halinde Türkiye'de yeni yatırımlar planladığını duyuran Sikorsky'nin, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. (TAİ TUSAŞ) ile birlikte üretilecek iç güvenlik amaçlı yerli üretim helikopterlerin montajını ESBAŞ'ta yapması bekleniyor. Geçtiğimiz Ekim'de yapılan Havacılık Kongresi'ne katılan Sikorsky Stratejik Ortaklıklar Başkan Yardımcısı Stephen B. Estill, yaklaşık 500 kişiye istihdam sağlayacak montaj fabrikasının ESBAŞ'ta yapılabileceğini söylemişti.

        İHALE YATIRIMIN ÖNÜNÜ AÇTI

        İhale sonuçlarının duyurulmasının ardından bir açıklama yapan ESBAŞ Tanıtım ve Pazarlama Direktörü Ertuğrul Işıksoy, Sikorsky Stratejik Ortaklıklardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Steve Estill'in geçmişte yaptığı açıklamayı hatırlattı. Işıksoy, "Bu açıklamalarda Savunma Müsteşarlığı'nın ihalesinin beklendiği belirtilmişti. Biz de o günden bu yana süreci yakından izliyoruz. İhalenin sonuçlandığı ve Sikorsky'de kaldığının açıklanması bizde sevinç yarattı. Şimdi Sikorsky'nin daha önce plan aşamasında olan yatırımının ESBAŞ'ta hayata geçmesini heyecanla bekliyoruz" diye konuştu.

        DAHA HAFİF SINIFTA OLACAK, 500 KİŞİ ÇALIŞACAK

        Ekim 2010'da ESBAŞ'ta gerçekleşen havacılık kongresine katılan Sikorsky Stratejik Ortaklıklar Başkan Yardımcısı Stephen B. Estill, Türkiye'de Turkish Aerospace Industries (TAI) ortaklığı ile üretecekleri 3 milyar dolarlık hafif maksatlı helikopterlerin montaj fabrikasını ESBAŞ'ta kurmayı planladıklarını ve ilk etapta 30 milyon Euro yatırım öngürüldüğünü açıklamıştı. Bu tesiste 500 kişiye istihdam sağlayacaklarını kaydeden Estill, ihaleyi kazanmaları halinde ayrıca Türkiye'deki üreticilere 1.3 milyar dolarlık alım siparişi vereceklerini ayrıca, "Kara Şahin" olarak bilinen ve ABD ordusunun kullandığı Black Hawk helikopterlerden Türkiye'nin ihtiyacı için 109 adet, uluslararası piyasada satmak için 109 adet üretilme garantisi verdiklerini açıklamıştı.

        Estill, basın mensuplarına yaptığı açıklamada iç güvenlik amaçlı olarak kullanılacak olan helikopterleri de Türkiye'de üreteceklerini duyurmuştu. Estill, "Bu Türkiye'nin milli ve daha hafif sınıfta bir helikopteri olacak. Türkiye'nin kendi özgün helikopteri olarak dizayn edilecek ve hem Türk kullanıcı hem de uluslararası kullanıcı pazarlara satışı sağlanacak. Bu helikopterlerin montaj tesisini Ege Serbest Bölgesi'nde kurabiliriz" demişti.

        TUSAŞ KOORDİNE EDECEK

        Helikopterin, gövde, motor, aviyonik sistemleri, görev yazılımları gibi önemli parçaları, TAİ TUSAŞ (Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş.) ana yükleniciliğinde yurtiçinde üretilecek. Helikopterlerin tamir ve bakımları da Türkiye'de yapılacak. Diğer savunma sanayi şirketleri ve Türkiye'deki alt tedarikçileri de üretim zinciri içinde projeye katkı sağlayacak.

        Nihat DELİBAŞI / İZMİR (AHT)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ