Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para İşkur'dan Rus gibi kadın talep ettiler! - Makro Ekonomi Haberleri

        Osmanbey’deki Rus kadın çalışanların gerekliliğini göstermek için İşkur’dan Rus görünümlü Türk isteyen OTİAD Başkanı Orhan, “Aynı zamanda prova mankeni olarak çalışıyorlar. Onlarda 38 bizde 36 beden. Bizim kadınlar daha basenli” dedi.

        Eski Doğu Bloku ülkelerine hazır giyim ihracatında önde gelen merkezler arasında yer alan Osmanbey, geçtiğimiz günlerde buradaki mağazalarda kaçak istihdam edilen yüzlerce Rus kadın çalışanla gündeme geldi.

        Çalışma Bakanı Ömer Dinçer’in de gündemine giren konu, devletin ‘gerekli kolaylığı göstereceği’ açıklamalarına sahne oldu. Osmanbey’in iş dünyasındaki temsilcisi konumundaki Osmanbey Tekstilci İşadamaları Derneği (OTİAD) Başkanı Ali Ulvi Orhan ile Rus çalışanları konuştuk. Osmanbey’deki Rus kadın çalışanların sadece tezgâhtar olarak nitelenemeyeceğini anlatan Orhan, “Aynı zamanda prova mankenliği yapıyorlar. Bu yüzden ölçüleri çok önemli. Onların 38 bedeni bizde 36. Bizim kadınlarımız daha basenli” dedi.

        Provalarda hedef kitleye uygun manken kullanılmadığında müşteriye uygun ürün çıkamayabileceğini anlatan Orhan, “Beden farkını dikkate alıp, kıyafete 10 santimetre ekleyebilirsiniz ama üzerinde nasıl duracağını bilmeden yapmak çok zor” şeklinde konuştu.

        Rus çalışanların durumunu görüşüldüğü bir toplantıda konuyu İşkur’un üst yönetimine de aktadıklarını söyleyen Orhan, şunları söyledi: “İşkur’a başvurduk. ‘Bize Rus ölçülerinde, Rusça bile Türk kadın çalışan bulun’ dedik. Güldüler. ‘Rusça bilen buluruz ama Rus ölçülerinde nasıl bulalım’ dediler. İçişleri Bakanlığı ile de toplantı yaptık. Şimdi, oturma ve çalışma vizeleriyle ilgili kolaylık gösteriliyor.”

        BİZİMKİLER ‘KAFAM ÇALIŞIYOR’ DİYOR

        Prova mankenlerinin müşteriler bir koleksiyona bakmaya geldiğinde karşılarına geçip ürünleri sergilediğini anlatan Orhan, “Bizimkiler 2-3 seferden sonra yapmak istemiyor. Bir prova mankeni az kazanmaz ama yine de istemiyorlar” dedi. Orhan, “Çalıştırdıklarımız ‘Bırakacağım’ diyor, ‘Neden kızım?’ diyorsun, bir süre sonra bakışlardan rahatsız olduklarını söylüyorlar. Belki ‘Benim kafam çok çalışıyor. Neden vücudumla para kazanayım?’ diyorlar” diye konuştu. Ali Ulvi Orhan, Rusların Türkiye’ye geldiği ilk günlerindeki tedirginliklerinin alışkanlığıyla kendi vatandaşlarını mağazalarda görmeye alıştıklarını söyledi.

        SEÇKİN ÜREY- GAZETE HABERTURK- HT EKONOMİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ